Wandelen

Nederlands Kustpad: De Zilk – Haarlem

Na de vorige etappe van het Nederlands Kustpad had ik al weer zin om verder te wandelen. Maar door het regenachtige weer in mei stelde ik het een paar keer uit. Gelukkig was het op woensdag 26 mei goed weer. Ik heb zelfs een stuk zonder jas gewandeld. Heerlijk. Hieronder lees je meer over de vijfde etappe van De Zilk naar Haarlem.

Alle hertjes verzamelen

Deze etappe begon in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij ingang De Zilk. Dit blijft toch echt gewoon een van mijn favoriete wandelgebieden. Het is hier zo mooi en er valt iedere keer weer genoeg te ontdekken. Zoals deze keer, de bomen zaten vol bloesem en al direct na binnenkomst spotte ik een grote bonte specht. Vind ik toch iedere keer weer gaaf. En het leek wel of alle hertjes hadden besloten om vandaag aan deze kant van de Waterleidingduinen te gaan zitten, want er zaten er echt bijzonder veel bij elkaar.

Op naar Noord-Holland

Na ongeveer twintig minuten wandelen breekt er een mooi moment aan. Ik stap namelijk van Zuid-Holland door naar Noord-Holland. Alle etappes van het Nederlands Kustpad in Zuid-Holland heb ik dus afgerond. En dat waren echt prachtige etappes. Dus ben heel benieuwd wat de etappes in Noord-Holland me gaan brengen. Het begint in ieder geval meer dan goed, want de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ook aan deze kant prachtig.

Rupsje nooitgenoeg

Ondertussen is het zonnetje lekker doorgebroken en trek ik lekker mijn jas uit. Het is wel een beetje opletten geblazen, want overal hangen van die lange draden uit de bomen met kleine rupsjes eraan. Voor ik het weet heb ik een paar lifters opgepikt en zitten er wat rupsjes op mijn trui. Ik diep dus maar snel mijn petje uit mijn tas, want dat gekriebel moet ik niet op mijn hoofd hebben. En ik klop mijn trui maar even goed uit als ik uit het bos ben. Verder is het wel echt genieten hoor. Op een plekje langs het water staat toevallig net een hertje. Zo met dat groen op de achtergrond en het zonnetje er doorheen vind ik het net een Disney poster. Ik voel me echt een bofkont dat ik dat zo maar tegenkom vandaag.

Koffie

Zoals altijd ben ik weer lekker vroeg op pad gegaan. Ik begon om 8 uur al aan mijn wandeling. Klein nadeel daarvan is dat de boshut Panneland, waar ik van plan was een kop koffie te halen, nog niet open is. Gelukkig is bij de volgende ingang Uitspannning de Oase wel open. Ik haal een kop koffie en keer dan weer terug naar de route. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje tot aan de ingang bij Zandvoort. Daar verlaat ik de Amsterdamse Waterleidingduinen. En hoewel ik dus al best regelmatig bij de Waterleidingduinen kom heb ik nu met deze etappe toch weer stukken van het gebied gezien waar ik nog niet eerder was geweest. Maar ook de stukken waar ik al wel eerder was geweest waren weer prachtig. Je raakt hier nooit uitgekeken.

Nachtegaal

Na een klein stukje langs een drukke weg kom ik bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Wandelend over het verharde pad zitten er een heleboel vogels uitbundig te fluiten. Een voorbijfietsende mevrouw stopt ook even om van het vogelconcert te genieten. Ze weet me te vertellen dat het (onder andere) nachtegalen zijn. Ik kan helaas geen vogels determineren op basis van geluid alleen, maar ik geloof het gelijk. Het was een prachtig gehoor in elk geval. Gelukkig laat een witte kwikstaart zich even verderop wel zien. Hij (of zij) is druk bezig met het verzamelen van takjes en ander groen. Ik blijf even op mijn gemakje staan kijken voor ik weer verder wandel.

Schotse hooglander kalfje

Verderop kom ik langs het Kraansvlak. Een plek waar altijd veel Schotse Hooglanders zitten. Tussen september en maart kun je hier doorheenlopen, maar tijdens het broedseizoen is het gebied afgesloten. Ook zodat de jonge Schotse Hooglanders en wisenten rust hebben. Maar ik heb geluk, want er zit een groepje Schotse Hooglanders vlak langs het hek, inclusief twee kalfjes. Het kleinste kalfje is nog helemaal fluffy, het grote kalf heeft al een flinke bos krullen. Het jonkie heeft zin om te stoeien. Zo ontzettend schattig om te zien. Na een poosje vind het wat grotere kalf het wel prima en gaat lekker liggen. Het kleintje probeert nog wat, maar gaat uiteindelijk maar over op het likken van de oorlel. Ik had hier nog wel een hele tijd kunnen blijven staan, maar besluit toch maar verder te lopen. Wel maakte ik een filmpje van dit moment. Hopelijk vinden jullie het ook leuk. (en sorry voor het staande beeld, ik filmde het voor Instagram, maar bedacht later dat het ook wel leuk was om het in de blog toe te voegen).

Haarlem

Na een laatste stuk National Park Zuid-Kennemerland kom ik weer wat meer in de bewoonde wereld. Via Overveen loop ik langs het water richting het centrum van Haarlem. Haarlem vind ik een van de leukste steden van Nederland (na Leiden natuurlijk). Ik was er al een tijd niet meer geweest, maar voel me gelijk weer thuis. Op de Grote Markt voelt het bijna als vanouds, de terrasjes zitten vol (voor zover dat mag qua coronamaatregelen natuurlijk). En door het lekkere lentezonnetje is het gezellig druk. Leuk ook dat de route hier vanaf de Grote Markt nog even een kleine slinger maakt richting het Spaarne. Zo zie ik nog een stukje van Haarlem waar ik nog nooit was geweest. De route staat hier overigens niet aangegeven. Of, althans, ik kwam hier geen markeringen meer tegen. Volgens de officiële routegids en een aantal websites zou juist de markering in de Amsterdamse Waterleidingduinen erg slecht zijn. Maar dat is denk inmiddels aangepast, want daar heb ik volledig op de markering gelopen. Maar dit laatste stukje in Haarlem pak ik toch weer even Google Maps erbij voor de GPS-route. Helemaal prima natuurlijk. En zo kom ik uiteindelijk bij station Haarlem. Het eindpunt van deze, wederom, prachtige etappe.

LAW gids Nederlands Kustpad deel 2

Ga je binnenkort ook een of meerdere etappes van het Nederlands Kustpad deel 2 wandelen? Misschien vind je dan de officiële LAW gids van deze wandeling handig. Hierin staan de etappes beschreven en vind je ook achtergrondinformatie over het Lange Afstand Wandelpad. Via onderstaande link kun je de gids direct bestellen bij Bol.com (en MirandaWandelt ontvangt dan een kleine commissie)

0 comments on “Nederlands Kustpad: De Zilk – Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *