Wandelen

Nederlands Kustpad: Groet – Egmond aan Zee

Mijn vakantie in september leek me een prima moment om eindelijk ‘mijn’ laatste etappe van het Nederlands Kustpad 2 te lopen. Ik zeg even ‘mijn’ laatste etappe, want ik had al eerder besloten niet alle etappes te lopen. De etappes na Callantsoog laat ik zitten. Het zijn etappes die wat meer landinwaarts gaan en volgens mij ook vooral langs weilanden en minder ‘echte’ kust. Dat vind ik de ov-reis daarheen niet echt waard. Ik hou het dus bij de etappes tussen Hoek van Holland en Callantsoog. Toch ook een mooie 191,2 kilometer (van de 233).

Vanwege mijn midweekje in Sint Maartenszee wandelde ik eind mei al de etappe van Groet naar Callantsoog. Alleen de etappe van Egmond naar Groet stond dus nog op de planning.

Van Noord naar Zuid

Normaal loop ik van Zuid naar Noord, maar om ov-technische redenen deed ik dat dit keer eens andersom. Ik ging weer vroeg op pad naar Groet waar ik om 8.45 arriveerde. Voor ik begon met wandelen zag ik dat het twaalf graden was, best fris. Net toen ik zat te bedenken of het misschien iets te fris zou zijn doemde het Klimduin in de Schoorlse duinen op. Ook weer opgelost dus. Want klimmen en door het mulle zand warmt lekker op. Gelukkig wordt het af en toe ook afgewisseld met bospaden, dus kan ik weer even op adem komen.

Omleiding, regen en heide

Het is heerlijk rustig deze ochtend in de Schoorlse duinen. Ik kom maar een handjevol mensen tegen. Na een minuutje of veertig stuit ik op een omleiding. Echt duidelijk vind ik het niet, want iedere keer als ik denk weer het juiste pad op te kunnen is het nog steeds afgezet. Ik besluit dus maar zelf een alternatief te bedenken dat pas wat verderop weer aansluit op de route van het Kustpad. Ook prima, want het hele gebied is prachtig. Hier en daar staat nog wat heide, redelijk uitgebloeid, maar hier en daar ook nog felpaars.

Het weer is eigenlijk prima. Wel krijg ik een paar keer een regenbui op mijn kop. Meestal net als mijn bodywarmer net is opgedroogd van de vorige bui 😄 Gelukkig is het verder goed te doen en is het fijn wandelweer.

Noordhollands duinreservaat

Inmiddels kom ik weer op het rechte Kustpad en nader ik Bergen aan Zee. Tussen de bomen hoor ik iets en ik zie nog net op tijd een grote bonte specht zitten. En in een stukje heide spot ik ook nog een veenhommel. Mooi beestje zo met die lichtblonde haartjes. Intussen wandel ik in het Noordhollands duinreservaat. Je moet hiervoor een toegangskaartje (á € 2,- op moment van schrijven) hebben, maar omdat ik een stukje ben afgedwaald ben ik niet langs de kaartautomaat gekomen. Gelukkig is een kaartje online ook zo aangeschaft.

Grazers: paarden en Schotse hooglanders

In dit gebied zijn ook grazers te vinden. En al snel hoor ik er een, even verderop staat een Schotse hooglander flink te loeien. Waarschijnlijk houdt hij niet erg van regen, want er barst weer een kort buitje los. Een stukje verderop, het is weer droog inmiddels, spot ik nog twee Schotse Hooglanders. En nog weer iets later staat een paardje tevreden in het gras. Ik blijf het toch bijzonder vinden om zulke enorme beesten in het ‘wild’ tegen te komen.

Lunchpauze voor mij en de torenvalk

En ik kom niet alleen grazers tegen, in de lucht zie ik een roofvogel. Die ziet duidelijk wat op de grond, een lekker hapje ofzo, want blijft steeds in de lucht hangen om af en toe een snoekduik te nemen. Een torenvalk is het, zie ik later. Als ik een bankje tegenkom ga ik even zitten om te lunchen en om de torenvalk nog even in de gaten te houden.

Dwars door de duinen naar Egmond

Het laatste stuk van deze etappe gaat dwars door de duinen. Best weer pittig in dat mulle zand. Maar het is wel weer erg mooi. Ik zie nog meer paarden, paddestoelen in de duinen en op veel plekken de duindoorn met z’n mooie oranje besjes. Tot slot nog een klein stuk langs een volkstuinencomplex en dan ben ik in Egmond aan Zee. Eigenlijk moet ik de laatste paar honderd meter over de boulevard, maar het busstation is dichterbij. Dus ik loop direct naar het busstation waar ik de bus naar station Castricum pak.

Dit was het Nederlands Kustpad deel 2

Dit was dus voor mij de laatste etappe van het Nederlands Kustpad deel 2. Ik heb die met veel plezier gewandeld. Mijn favoriete etappes waren toch degene die vooral door natuurgebieden gingen. Dus dit was een perfecte afsluiter.

LAW gids Nederlands Kustpad deel 2

Ga je binnenkort ook een of meerdere etappes van het Nederlands Kustpad deel 2 wandelen? Misschien vind je dan de officiële LAW gids van deze wandeling handig. Hierin staan de etappes beschreven en vind je ook achtergrondinformatie over het Lange Afstand Wandelpad. Via onderstaande link kun je de gids direct bestellen bij Bol.com (en MirandaWandelt ontvangt dan een kleine commissie)

0 comments on “Nederlands Kustpad: Groet – Egmond aan Zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *