Wandelen

Nederlands Kustpad: Katwijk – De Zilk

Nederlands Kustpad - Boulevard Noordwijk

Wat gaat het snel. Ineens zit de vierde etappe van het Nederlands Kustpad deel 2 er al weer op. Ik vind de etappes nog steeds iedere keer weer fijner worden. Al kan dat ook komen omdat ik deze keer bij lekker zonnig weer wandelde. Dat helpt sowieso. Deze etappe ging van de boulevard van Katwijk, via Noordwijk tot de Amsterdamse Waterleidingduinen ingang De Zilk.

Boulevard Katwijk

Ik startte waar ik de vorige etappe eindigde, op de boulevard van Katwijk. Net tussen de boulevard en het strand ligt een prachtig wandelpad. Via dit pad wandelde ik tot aan de sluis die tussen Katwijk en Noordwijk ligt. Daar moet je even een kleine slinger maken en dan ben je dus al in Noordwijk.

Coepelduynen

En terwijl ik vaak in Noordwijk ben geweest en daar gewandeld heb kende ik de Coepelduynen niet. Buiten het broedseizoen kun je verder het gebeid in. Lijkt me zeker de moeite waard om nog eens te doen. Maar voor het Nederlands Kustpad volg je gewoon het pad dwars door de Coepelduynen heen. Ook geen straf.

Noordwijk aan zee

Via de duinen kom je in het centrum van Noordwijk uit. In de Hoofdstraat (de winkelstraat) haalde ik een kop koffie bij een bageltentje dat al open was. Ook in Noordwijk heb je tussen het strand en de boulevard een fijn pad met bankjes. Dus daar bleef ik even met mijn koffie zitten voor een kleine pauze. Zo met het zonnetje erbij en nog een fijne wandeling in het vooruitzicht was dat echt genieten. Via de boulevard liep ik daarna verder naar de Walk of Space. Een soort walk of fame, maar dan met bekende namen uit de Nederlandse ruimtevaart, zoals André Kuipers en Wubbo Ockels. Noordwijk is namelijk de thuisbasis van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Via de Vuurtoren en de Zeereep (waar ik nog even verlekkerd naar dit prachtige huis, met veranda en uitzicht op zee, keek) ging de etappe weer verder de duinen in.

Terug de duinen in

Hoewel een groot deel van het Nederlands Kustpad door de duinen gaat krijg ik er nog lang geen genoeg van. Ik vind het zo heerlijk die rust en die diversiteit wat er allemaal weer te zien is aan planten en dieren. Op een stukje met flink wat bomen scheen de zon zo mooi op de blaadjes wat een mooie gouden gloed gaf. Ik kan daar zo van genieten. Het duingebied ging daarna weer over in een wat meer bossig gebied. Ook heerlijk om weer even in de schaduw van de bomen te lopen.

Overstekend wild

Na een stuk bos gaat de route weer verder richting het strand. Op een gegeven moment stond er een stel met fietsen aan de hand de bosjes in te turen. Ze wezen me op een hertje dat rustig stond te wachten tot ‘ie over kon steken. Ik besloot een stukje verder door te lopen en daar even te wachten. En na een minuutje waagde hij de sprong naar de overkant.

Zie de zee

Waar ik ook geen genoeg van krijg? Het strand en de zee. Gelukkig was er ook nog een stuk van deze etappe die over het strand ging. Een klein stukje maar, maar toch lekker om even die golven te horen. En het geknisper van schelpen onder je voeten. Ook kwam er net een groepje ruiters aan. Dat moet heel tof zijn om zo te paard langs het strand te draven. Het ziet er in elk geval indrukwekkend uit.

Kabouters

Vanaf het strand gaat de etappe weer verder de duinen in. Daar kun je ook met kinderen het Duinkabouterpad wandelen (of zonder kinderen natuurlijk, moet je lekker zelf weten). Een route van 1500 meter. Ik ben aardig wat kleine kabouters (zowel kinderen als paaltjes) tegengekomen op dit stukje. Misschien een tip als je een keer een leuke activiteit zoekt voor de kinderen. Ik wandelde verder richting de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik ben daar natuurlijk al best vaak geweest. Maar nog nooit vanaf deze kant of in dit stukje van het park.

Gekraagde roodstaart

Zo leuk dus om nog weer een nieuw stukje Amsterdamse Waterleidingduinen te ontdekken. En ik ontdekte nog iets. Namelijk de gekraagde roodstaart. Ik dacht eerst dat het een roodborstje was. En zo ziet ‘ie er ook een beetje uit, maar dan met een zwart kopje. En vooral een opvallend zwarte snavel met mooie oranje binnenkant.

Lunch

Ken je dat als je wandelt? Dat je een bankje tegenkomt en denkt ‘nou, ik pak het volgende bankje wel, het is nu nog iets te vroeg’ en dat je dan vervolgens geen bankjes meer tegenkomt? Dat gebeurde mij dus ook op het laatste deel van deze etappe. Ik had bedacht nog even een kleine lunchpauze te nemen voor het einde van de etappe. Maar natuurlijk was ik al een tijd geen bankje meer tegengekomen. Na een poosje in de Waterleidingduinen spotte ik eindelijk een bankje, maar dat was bezet. En die mensen die er op zaten zagen er niet uit alsof ze bijna op gingen staan. Nou ja, volgende bankje dan maar. Op een gegeven moment stond ik even een foto te maken en werd ik ingehaald door een ouder echtpaar. Toen ik weer doorliep zag ik iets verderop weer een bankje staan. Mooi, dacht ik, daar kan ik even rustig lunchen. Maar helaas had het echtpaar dat me had ingehaald het bankje ook al gespot. Haha, zul je net zien. Nou ja, ik heb uiteindelijk maar lekker aan het water op zo’n klep (??) gezeten. Was ook helemaal niet erg. En ik had nog leuk gezelschap van een paar damherten ook. Na de lunch was ik al bijna bij de ingang De Zilk, het eindpunt van deze etappe.

De volgende etappe gaat weer verder vanaf De Zilk en eindigt bij station Haarlem. Hopelijk is het snel weer even wat minder regenachtig, want ik heb zin in de volgende etappe.

LAW gids Nederlands Kustpad deel 2

Ga je binnenkort ook een of meerdere etappes van het Nederlands Kustpad deel 2 wandelen? Misschien vind je dan de officiële LAW gids van deze wandeling handig. Hierin staan de etappes beschreven en vind je ook achtergrondinformatie over het Lange Afstand Wandelpad. Via onderstaande link kun je de gids direct bestellen bij Bol.com (en MirandaWandelt ontvangt dan een kleine commissie)

1 comment on “Nederlands Kustpad: Katwijk – De Zilk

  1. Prachtig zeg! Dankjewel voor het delen van deze schitterende wandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *