Wandelen

Nederlands Kustpad: van Wijk aan Zee naar Egmond aan Zee

De vorige etappe van Santpoort naar Wijk aan Zee vond ik dus niet zo fantastisch. Maar gelukkig was de omschrijving van de etappe van Wijk aan Zee naar Egmond aan Zee veelbelovend. Op de site van Wandelnet stond namelijk: duinen, duinen en nog eens duinen. Dat klonk mij als muziek in de oren.

Noordhollands Duinreservaat

Op mijn vrije woensdag dus weer lekker op pad. Vanaf het startpunt in Wijk aan Zee was het maar een paar minuutjes lopen naar het Noordhollands Duinreservaat. Van dat duinen, duinen en nog eens duinen was dus geen woord gelogen. Want op de laatste paar meters in Egmond aan Zee na wandel je de volledige etappe door dit mooie natuurgebied. En dat is echt genieten. Je hebt voor het Noordhollands Duinreservaat wel een toegangskaartje nodig. Dat kost 2 euro. Ik kocht het online, maar je kunt ook een kaartje kopen in de automaat bij de diverse ingangen.

Fietsen in het Noordhollands duinreservaat

Blijkbaar is dit ook een populair fietsgebied, want er rijden flink wat mensen (mannen eigenlijk voornamelijk) op mountainbikes door dit gebied. Logisch ook, want het is lekker heuvelachtig, dus uitdagend fietsen. Gelukkig loopt de route soms ook over stukken waar geen fietsers mogen. Dat loopt toch net even wat rustiger dan wanneer er om de haverklap een fietser voorbij scheurt.

Markering gemist

Het weer is deze woensdag een beetje gek. Bewolkt en aardig wat wind, maar zeker niet koud. Daardoor raak ik ook na een half uurtje al van de route af. Ik had namelijk wat laagjes aangetrokken, omdat ik dacht dat het frisser zou zijn. Maar ik heb het al goed warm en besluit een laag er tussenuit te halen. Blijkbaar heb ik daarbij een markering van het Nederlands Kustpad gemist. Gelukkig heb ik het snel weer in de gaten en loop ik uiteindelijk rechtsom in plaats van linksom en kom ik snel weer op de juiste route uit.

Grazers

In het Noordhollands Duinreservaat vind je grote grazers. Ik zie er niet heel veel onderweg. Net voor ik halverwege de etappe ben kom ik van een bospad weer op een wat bredere weg en hoor ik rechts van me in de struiken iets ritselen. Dat blijkt een Schotse Hooglander te zijn. Die staat daar op zijn (of haar) gemak lekker te eten. Het blijven toch altijd indrukwekkende beesten. Niet veel later zie ik een groep schapen onder de bomen scharrelen. En vlak voor ik in Castricum aankom staat er een groepje paarden lekker gras te eten. Zo heb ik ineens in een kwartier tijd alle grazers gezien die ik deze wandeling zal tegenkomen.

Bewoonde wereld

Ik laat de paarden lekker grazen en loop weer even richting bewoonde wereld. Halverwege de etappe zit namelijk restaurant Johanna’s Hof. Een uitstekend moment voor een kleine pauze. Ik drink op het terras een kop koffie en na een plaspauze wandel ik weer verder. Waar het eerste deel van etappe nog wat meer door het bos ging, is het vanaf hier echt duingebied. Dat duinen, duinen en nog eens duinen uit de omschrijving is hier dus helemaal van toepassing. Het is echt prachtig. Ik stuit op een bankje van de Woensdag Wandelgroep. Ik ken de groep niet, maar het is woensdag en ik ben aan de wandel, dus dit lijkt me een uitstekende plek om even mijn broodjes op te eten. En hoewel het eind oktober is, is het echt prima uit te houden.

Egmond aan Zee

Na mijn lunchpauze wandel ik weer verder, het laatste stuk door het Noordhollands Duingebied. Het is heerlijk rustig, ik kom amper mensen tegen. En het gebied is echt prachtig. Dan komt het einde van de etappe al weer in zicht. Met nog een glimp op de zee en de vuurtoren kom ik aan in Egmond aan Zee. Ik sta nog even te kijken naar de surfers, er staat immers een flinke wind. Ziet er toch altijd wel heel tof uit. Dan loop ik door naar het busstation en reis via het station van Heiloo weer terug naar Leiden.

Een van mijn favoriete etappes

Misschien was het het contrast met de vorige etappe, maar dit is zeker een van mijn favoriete etappes tot nu toe. Eigenlijk wat ik me vooraf bij een kustpad had voorgesteld. Voornamelijk door natuurgebied. En afwisseling tussen bos en duinen. En wat afwisseling qua pad, soms verhard, dan weer zandpad (maar wel lekker stevig zand) en hier en daar even ploeteren door wat mul zand of over een flink duin. Als er nog een langer stuk langs zee was geweest, was het helemaal een perfecte etappe geweest. Maar mij hoor je niet klagen, ik vond het een heerlijke etappe. En het Noordhollands Duinreservaat, waar ik nog nooit was geweest, is ook zeker een aanrader. Ik wil in het voorjaar nog een keer terug. Misschien wandel ik deze etappe dan nog een keer, of ga ik voor een andere wandeling.

LAW gids Nederlands Kustpad deel 2

Ga je binnenkort ook een of meerdere etappes van het Nederlands Kustpad deel 2 wandelen? Misschien vind je dan de officiële LAW gids van deze wandeling handig. Hierin staan de etappes beschreven en vind je ook achtergrondinformatie over het Lange Afstand Wandelpad. Via onderstaande link kun je de gids direct bestellen bij Bol.com (en MirandaWandelt ontvangt dan een kleine commissie)

0 comments on “Nederlands Kustpad: van Wijk aan Zee naar Egmond aan Zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *