Leiden Wandelen

Polders Poelgeest

Polders Poelgeest

Net aan de rand van Leiden en Oegstgeest liggen de Polders Poelgeest. Een gebied wat ik lange tijd alleen kende van het uitzicht uit de trein. Maar sinds ik het heb ontdekt kom ik er regelmatig. Het is een ware oase van rust op een steenworp afstand van de stad.

Over de Polders Poelgeest

De twee kleinere polders Klaas-Hennepoelpolder en Veerpolder vormen samen de Polders Poelgeest. Daarnaast vind je aan de rand van het gebied molen ’t Poeltje, een scheepstimmerwerf, een jachthaven en een aanlegplaats voor kano’s en sloepen. Het gebied is enorm aantrekkelijk voor vogels. Ganzen zijn er in het bijzonder in overvloed. Maar ook grutto’s, rietzangers, lepelaars, kievitten en nog veel meer. Vooral in het voorjaar kijk je je ogen uit.

Schoenen die vies mogen worden

Er zijn onverharde paden die je kunt volgen die leiden je als het ware om de twee polders heen. Schoenen die vies mogen worden zijn wel aan te raden trouwens. Niet alleen omdat de paden soms een beetje modderig zijn bij nat weer, maar ook vanwege de rondlopende schapen en ganzen die de nodige droppings achterlaten. Het gebied is niet heel groot, maar heerlijk rustig (op een af en toe in de verte voorbijrazende trein na). Je hebt absoluut niet het idee dat de stad zo dichtbij is.

Ganzen

De ganzen zijn eigenlijk het hele jaar in grote getale aanwezig. Mooi vind ik het altijd als er hele groepen ganzen overvliegen. Krijg er altijd een Nils Holgerson gevoel van. In het voorjaar zie je eigenlijk pas echt goed hoeveel er daadwerkelijk zitten. Dan krijgen ze jongen en kom je overal onderweg ganzengezinnetjes tegen. Soms wel een beetje spannend als je daar langs wil. De ganzenouders zijn dan erg beschermend. Maar zolang je er met een flinke boog omheen gaat komt het goed. De kleintjes zitten vaak ook met elkaar op een kluitje. Wanneer je regelmatig komt zie je ze met de week van hele kleine kuikentjes uitgroeien tot volwassen ganzen.

Aan het water

In en om het water is nog veel meer te zien. Er zitten veel verschillende soorten eenden. Ook zijn er een paar kleine eilandjes waar altijd veel aalscholvers zitten. Die zitten trouwens ook vaak op de wieken van de molen. In september 2020 heb ik me een tijdje vermaakt met het kijken naar een lepelaar die in het water heen en weer liep om een maaltje bij elkaar te scharrelen. Een bijzonder gezicht.

Schapen doen het maaiwerk

In het gebied lopen ook regelmatig schapen. Zoals je hierboven ziet houden ze er ook erg van om precies midden op het pad te gaan zitten. Maar ze doen vooral nuttig werk. Want ze doen het nodige maaiwerk in het gebied. En in het voorjaar heb ik ook al regelmatig haasjes gespot. Word ik blij van.

Polders Poelgeest: een verborgen pareltje

De Poelgeest Polders is echt een verborgen pareltje. Je moet even weten dat het er zit. Maar het is echt de moeite waard. Je hebt echt het idee dat je in de natuur bent. Ik combineer het zelf vaak nog met een wandeling bij Kasteel Poelgeest of de Klinkenbergerplas.

Meer praktische informatie over de Polders Poelgeest vind je op de site van het Zuid-Hollands Landschap. En voor de vogelaars is deze blog met wekelijkse vogeltellingen en statistieken van de Polders Poelgeest erg interessant.

3 comments on “Polders Poelgeest

  1. Prachtige omgeving!

  2. Dit komt zeker op mijn lijstje met plaatsen waar ik wil wandelen. Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *