Wandelen

Wandelen op de Marker Wadden

Marker Wadden

Vorig jaar stond al een bezoek aan de Marker Wadden op het programma. Toen gooide corona (bij mijn reisgezelschap) helaas roet in het eten. Nu planden we een nieuwe datum en konden alsnog naar de Marker Wadden.

Over de Marker Wadden

De Marker Wadden zijn een cluster natuureilanden die tussen 2016 en 2021 zijn aangelegd in het Markermeer. Hiervoor is gebruikgemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. Sinds 2021 is het gebied ook opengesteld voor bezoekers. De aanleg van de Marker Wadden zorgt voor goede leefomstandigheden voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Je kunt er wandelen, vogels spotten en genieten van het uitzicht over het Markermeer. Er is een eilandpaviljoen waar je wat kunt eten of drinken en waar je meer informatie over het gebied kunt vinden. Ook zijn er een aantal eilandhuisjes van Landal waar je kunt overnachten. En blijkbaar zijn die erg populair, want de eerste mogelijkheid om te boeken is voor januari 2024!

Bereikbaarheid Marker Wadden

De Marker Wadden bevinden zich in het Markermeer. Je kunt deze alleen per boot bereiken. Je kunt met een eigen boot aanleggen, meer informatie hierover vind je op de site van de Marker Wadden. Of je kunt vanaf Bataviahaven in Lelystad de veerboot nemen. Deze vaart vanaf maart tot en met eind september dagelijks. Buiten deze periode wordt minder vaak gevaren. De boot brengt je in ongeveer 30 minuten naar de Marker Wadden. Je reserveert vooraf een afvaart, en afhankelijk van de gekozen vertrektijd, vaar je op een vaste tijd weer terug naar Lelystad. Hierbij heb je ruim vier uur de tijd om op de Marker Wadden te verblijven. Wij kozen voor de eerste boot van de dag, om 9.30, en moesten om 14.30 met de boot terug naar Lelystad. Een retourticket kost (op moment van schrijven, september 2022) € 25,50. Ben je lid van Natuurmonumenten dan krijg je korting.

Lees meer over een bootticket reserveren voor de Marker Wadden

Onderweg naar de Marker Wadden

Op woensdag 14 september is het dan eindelijk zover, ons bezoek aan de Marker Wadden. Samen met een vriendin, Ilona, reis ik per trein naar Lelystad. Vanaf daar nemen we de bus en zijn we ruim op tijd bij de Bataviahaven. Het is niet heel druk, er zijn denk een stuk of vijfentwintig andere passagiers (waaronder een aantal eilandwachters en vrijwilligers die op de Marker Wadden werken). Om 9.30 vertrekt de boot en die brengt ons in een klein half uurtje naar de Marker Wadden. Ik vind het altijd heerlijk om te varen, dus geniet al van deze overtocht.

Welkom op de Marker Wadden

De nicht van Ilona, Elsa, is eilandwachter (of ‘boswachter zonder bos’) op de Marker Wadden. We hebben dan ook speciaal een dag gekozen waarop zij ook op het eiland is. Terwijl zij nog even wat noodzakelijke dingen regelt, kijken wij vast even op het strandje achter het eilandpaviljoen. We zien daar gelijk al honderden zwaluwen af en aan vliegen. Zo leuk om te zien. Daarna vertelt Elsa ons het een en ander over het onstaan van de Marker Wadden en wat er zoal op het eiland te zien is.

Wandelkaart van de Marker Wadden

Ook krijgen we een wandel- en zoekkaart. Die staat vol informatie, de dieren en planten die er te spotten zijn en bevat ook de wandelroutes. Extra leuk aan het kaartje vond ik dat deze is gedrukt op steenpapier, dat is waterafstotend en scheurt ook minder snel. Nu hadden wij geluk met het weer, maar het is me regelmatig gebeurd dat ik een kaartje met een route had die op een regenachtige dag na twee keer uitvouwen al volledig uit elkaar viel, dus lijkt me erg handig. Het kaartje is ook te koop bij het eilandpaviljoen voor € 2,- (of € 1,40 als je lid bent van Natuurmonumenten). Ga je graag vogels spotten? Vergeet dan ook niet om even op het bord te kijken dat bij het havengebouwtje staat. Hier kun je zien welke vogels al zijn gespot die dag (of de dag ervoor).

Kustroute Marker Wadden

Wij kiezen ervoor om de kustroute te wandelen. Dat is een route van 7,2 kilometer die je eigenlijk over het hele eiland voert. Het wandelkaartje is handig om te hebben, maar eigenlijk kun je het zonder ook af, want verdwalen kan bijna niet. Het eerste herkenningspunt is de vogelkijkhut de Steltloper. Deze drie etages hoge hut biedt uitzicht op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Even verderop bevindt zich nog een wat kleinere vogelkijkhut, de Lepelaar, die biedt weer een heel ander uitzicht. Verderop lopen we langs de rand van het eiland, met mooi uitzicht over het Markermeer. We spotten heel veel witte kwikstaartjes. En zien mooie schepen voorbij varen.

Op zoek naar de baardman

We zien een mooi bankje dus besluiten daar vast even onze boterhammen op te eten. Het zonnetje breekt zelfs af en toe door de bewolking heen. Op het bord bij het havenkantoor hebben we al gezien welke vogels er zijn gespot de afgelopen dagen. We hadden gezien dat er 30 baardmannetjes gezien waren. Een daarvan moesten wij toch wel kunnen vinden? Nadat we nog even hadden gecheckt hoe een baardmannetje klinkt gaan we op pad. We lijken ze te horen, maar zien niets. Ook omdat we precies tegen de zon in kijken is het lastig te zien. Ik maak in het wilde weg wat foto’s, maar het blijken rietgorsen te zijn. Nou ja, je kunt niet altijd geluk hebben. Als ik even verderop een grote zwarte vogel bovenop een duintje zie zitten ga ik er dan ook vanuit dat het een kauw of kraai is. Maar als ik nog wat beter kijk lijkt het toch een roofvogelachtig iets te zijn. Het is een smelleken. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Maar wat een beauty.

Water op de Marker Wadden

We laten de baardmannetjes zoektocht voor wat het is en lopen weer verder over het eiland. Je loopt hier afwisselend over schelpenpaden, verharde zandpaden en mooie vlonderpaden. Een fijne afwisseling. Op het volgende stuk van de wandeling zien we veel mooie watertjes met zwanen, reigers, eenden en veel waterhoentjes. Het weer is inmiddels ook aardig opgeklaard (we begonnen met bewolking), dat helpt natuurlijk ook.

Wat een rust

We naderen inmiddels het einde van ons wandelrondje en zien in de verte het haventje al weer opdoemen. We merken ook dat het langzaamaan wat drukker begint te worden. Alle veerboten die vanaf Lelystad varen zijn inmiddels aangekomen. Maar echt heel druk is het ook weer niet. Ook niet zo gek, want het is een doordeweekse dag, buiten de vakanties. In de zomerperiode zal het vast een stuk drukker zijn. Tijdens het wandelen van de kustroute zijn we ook maar een handjevol mensen tegengekomen. Heerlijk.

Eilandpaviljoen

Aan het eind van de wandeling komen we weer uit bij het eilandpaviljoen. Goede timing, want we willen nog even wat drinken. In het eilandpaviljoen kun je terecht voor drinken en snacks, en volgens mij ook voor een eenvoudig broodje (ik geloof niet dat er een echte lunchkaart is). Verder vind je in het eilandpaviljoen ook toiletten, een klein winkeltje en een (nog kleinere) expositie met weetjes over de Marker Wadden. Het uitje naar de Marker Wadden is een cadeautje van Ilona voor mijn verjaardag (16 september). Dus nemen we, om dat vast te vieren, naast een drankje ook een punt appeltaart. Het zonnetje is inmiddels goed doorgebroken, dus we nemen het er nog even van en ploffen neer op de fijne loungestoelen aan het strandje. Ik zit gelijk helemaal lekker in het vakantiegevoel. Een heerlijke afsluiter van een mooie dag op de Marker Wadden. Nadat de taart op is kijken we nog even rond in het winkeltje. En hierna stappen we weer op de boot naar Lelystad.

Genieten van rust en natuur op de Marker Wadden

Wat hebben we genoten van ons bezoek aan de Marker Wadden. Het is mooi om te zien hoe er in relatief korte tijd (sinds 2016) al zoiets moois is neergezet. Je kunt hier echt optimaal genieten van rust en natuur. En voor vogelspotters is er ook genoeg te ontdekken. Wij komen zeker nog eens terug.

0 comments on “Wandelen op de Marker Wadden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *