Wandelen

Nederlands Kustpad: Santpoort Noord – Wijk aan zee

In de zomer liet ik het Nederlands Kustpad deel 2 even voor wat het was. Ondertussen had ik me zeker al vier keer voorgenomen om de volgende etappe, van Santpoort-Noord tot Wijk aan Zee, te doen. Maar steeds zag ik er vanaf. Nou moet ik ook toegeven dat ik deze etappe me niet zo fantastisch leek. Maar goed, half oktober waren de weervoorspellingen voor mijn vrije woendag gunstig, dus besloot ik op pad te gaan.

Buitenplaats Beeckestijn

Ik zit al weer lekker op tijd in de trein en kom rond 8.45 aan bij station Santpoort-Noord, waar ik vorige keer eindigde. Vanaf daar is het een paar minuutjes lopen naar het beginpunt van deze etappe. Via Driehuis kom ik uit bij Buitenplaats Beeckestijn. In de 18e eeuw gebruikt als zomerverblijf van Amsterdamse regenten. Tegenwoordig is het deels in gebruik als museum en kun je er ook trouwen, vergaderen en dineren. Rondom het huis liggen geometrisch aangelegde tuinen. Het is op deze druilerige ochtend lekker rustig en het is fijn wandelen over de bredige, statige bospaden.

Pont Velsen

Na het verlaten van Beeckestijn kom ik uit in Velsen-Zuid. Langs het water loop ik naar de veerpont. Het pontje vaart iedere tien minuten en is voor voetgangers gratis. Aan de overkant zie ik al flink wat fabriekspijpen. Precies de reden waarom ik me niet zo verheugde op deze etappe. Bij het kustpad stel ik met toch vooral duinen, strand en zee voor. Geen lelijke industrieterreinen. Maar ja, dit stuk ligt nu eenmaal ook op de route. Dus stap ik op het pontje en laat me in een paar minuutjes naar de overkant, Velsen-Noord, varen.

Door het park

Na het industriële gebied kom er gelukkig weer wat groen aan in de vorm van het Westerhoutpark. Dat is toch even wat leuker lopen. Dat aan het eind van het park een crematorium is doet dan wel weer iets af aan de gezelligheid, haha.

Afsluiting wandelpad

Vanuit Beverwijk volgt vervolgens een stuk langs de Zeestraat. Volgens Google Maps lijkt de route mooi door een stuk bos te gaan. Maar helaas zijn de wandelpaden afgesloten. Onduidelijk is waarom, er staat verder niets aangegeven. Ik zie ook niet dat er werkzaamheden zijn in de verte. Maar ik heb ook geen zin om straks weer terug te moeten lopen, dus wandel maar braaf via het fietspad. Later, weer thuis, zag ik dat er aan de overkant een zelfde soort wandelpad door het bos liep. Dat was toch een stuk fijner wandelen geweest. Maar goed, niets meer aan te doen.

Stukje afsnijden

De etappe gaat officieel nog met een flinke bocht om Wijk aan Zee heen naar het eindpunt. Maar ik heb het wel een beetje gehad met deze etappe en zie bovendien dat de bus over 20 minuten komt. Dus ik besluit ongeveer een kilometer van de route af te snijden en direct door te lopen naar het eindpunt. Dat moet ook een keer kunnen vind ik. Dit was dus zeker niet mijn favoriete etappe. Maar ik kan hem wel mooi afstrepen. En inmiddels ben ik ook ruim over de helft van het Nederlands Kustpad deel 2, dus dat is mooi. En gelukkig zie ik dat de volgende etappe, richting Egmond, weer voornamelijk door natuurgebied gaat. Als ik straks hijgend een duin op moet ploeteren zal ik misschien wat minder enthousiast zijn, maar voor nu verheug ik me al erg op de volgende wandeling.

LAW gids Nederlands Kustpad deel 2

Ga je binnenkort ook een of meerdere etappes van het Nederlands Kustpad deel 2 wandelen? Misschien vind je dan de officiële LAW gids van deze wandeling handig. Hierin staan de etappes beschreven en vind je ook achtergrondinformatie over het Lange Afstand Wandelpad. Via onderstaande link kun je de gids direct bestellen bij Bol.com (en MirandaWandelt ontvangt dan een kleine commissie)

0 comments on “Nederlands Kustpad: Santpoort Noord – Wijk aan zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *