Wandelen

Vogelexcursie Amsterdamse Waterleidingduinen

Op een vroege, en nog een beetje druilerige, zondagochtend in oktober ging ik samen met een vriendin (Ilona) op excursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Onder leiding van gids Arjan Dwarshuis gingen we de najaarstrek volgen.

Dagje in de natuur

Arjan zou je kunnen kennen van de geweldige Vogelspotcast (met Gisbert van Baalen), maar ook schreef hij een aantal boeken over vogelen. En dat hij eigenlijk precies zo is als in de podcast, superenthousiast maar ook een beetje plagerig, merken we al snel. Ilona en ik zijn als eerste bij het verzamelpunt en kletsen even met Arjan, we vertellen hem dat we tijdens ons bezoek aan de Marker Wadden geen baardmannetjes hebben gespot. Hij barst in lachen uit en zegt licht spottend dat dat toch wel heel knap is. We kunnen er gelukkig zelf ook om lachen. En hebben gelijk maar even duidelijk gemaakt wat ons niveau is. Echte beginners wat vogelen betreft.

IJsvogels en burlende damherten

Zodra de groep compleet is, gaan we op pad. Al na een paar honderd meter spotten we ijsvogels. Die heb ik wel vaker, in een flits, gezien, maar er zo meerdere over het water zien scheren is toch wel heel tof. Op de terugweg zien we op exact deze plek weer een ijsvogel en het lukt me zelfs om deze te fotograferen. Helemaal blij mee. Het weer is gelukkig inmiddels ook goed opgeklaard. Dat wandelt toch net even iets fijner. Natuurlijk komen we onderweg ook de nodige damherten tegen. Ze zijn deze tijd van het jaar druk aan het burlen. Maar goed, we zijn hier vandaag niet voor de herten.

Hoogtepunt: de boomvalk

Een van de meer ervaren (maar tegelijkertijd nog piepjonge) deelnemers spot op een gegeven moment een boomvalk. Diezelfde valk gaat daarna even verderop op een dode boom zitten zodat we hem langdurig van dichtbij kunnen bewonderen. Zelfs als er hardlopers voorbijkomen blijft hij rustig zitten. En ook met mijn eenvoudige compactcamera kan ik nog best een aardige foto maken. Wat een mazzel. Via de telescoop van Arjan kunnen we het dier tot in detail bekijken. Schitterend. Dat is nog een prettige bijkomstigheid van op pad gaan met een gids, die heeft apparatuur waar je als beginner nog niet in investeert. Het kost ons wat moeite om ons los te rukken van de boomvalk, want dit is toch wel echt een hoogtepunt van de excursie. Maar het is ook zonde om op één plek te blijven.

64 soorten gezien

Er worden tijdens de excursie uiteindelijk in totaal 64 soorten gespot, waaronder een groene specht, sijzen, koperwieken, een groenpootruiter, een dodaars en zelfs een grote pieper. Ik zal eerlijk toegeven dat ik ze niet alle 64 met eigen ogen heb gezien. Of alleen in een flits. Zo snel als Arjan iets opmerkt ben ik in de verste verte niet. Maar daar had ik me deze keer ook op ingesteld. Ik heb sowieso veel meer vogels gezien (met eigen ogen) dan wanneer ik alleen was gaan wandelen. Dat is echt de meerwaarde van op pad gaan met een gids. En als die gids, zoals Arjan, dan ook met zoveel enthousiasme kan vertellen is dat natuurlijk helemaal een bonus. Mede hierdoor is het ook voor een beginnende vogelaar ontzettend leuk en leerzaam.

Wandelen tijdens het vogels kijken

Wat ik ook heel fijn vond was dat we ook nog best een stuk gewandeld hebben. Ik denk dat we in ruim vier uur zo’n 10 kilometer hebben afgelegd. Genoeg tijd om op diverse plekken even goed te kijken naar vogels, maar ook niet eindeloos stilstaan. Ter vergelijking, op onze vorige vogelexcursie bij het Lauwersmeer waren we ongeveer 8 uur op pad en hadden we nog geen 10.000 stappen gezet. Deze keer waren we een uur of vier op pad en klokte ik zo’n 17.000 stappen. Dat is voor deze wandelaar toch echt een betere verhouding. En sowieso vind ik een excursie van een halve dag ook wel intensief genoeg. Je krijgt zoveel informatie en indrukken, dat het fijn is om die daarna even rustig te kunnen laten bezinken.

Ook op excursie?

Kortom, wij hadden echt een hele geslaagde ochtend. Absoluut een aanrader als je op zoek bent naar een leuk uitje! Wij boekten deze excursie bij Dagje in de Natuur. Naast vogelexcursies hebben zij nog veel meer andere natuurexcursies. Zo kun je bijvoorbeeld ook een wildwandeling maken, zijn er paddestoelenexcursies en excursies die zich richten op natuurfotografie. Ze hebben een heel team aan gidsen en organiseren het hele jaar door excursies door het hele land.

Boeken lezen van Arjan Dwarshuis?

Arjan schreef ook twee boeken. Een bevlogen jaar, over zijn wereldrecordpoging om zoveel mogelijk vogels in een jaar te spotten. En Zomergasten, doortrekkers en overwinteraars, over de vier seizoenen van Nederland vogelland. Dat laatste boek schafte ik bij Arjan aan na de excursie. Want ik laat natuurlijk geen gelegenheid om een boek te kopen voorbijgaan. Bovendien kon ik nu ook mooi een gesigneerd exemplaar bemachtigen.
Via onderstaande links kun je de boeken van Arjan Dwarshuis bestellen bij Bol.com (MirandaWandelt ontvangt dan een kleine commissie). Beide boeken zijn ook verkrijgbaar als e-book.

0 comments on “Vogelexcursie Amsterdamse Waterleidingduinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *