Wandelen

Amsterdamse Waterleidingduinen

MirandaWandelt - Amsterdamse Waterleidingduinen

Het was 30 oktober 2019 dat ik voor het eerst voet zette in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Twee minuten na binnenkomst zag ik een paar herten het pad oversteken en toen vond ik het er al geweldig. Ik wist toen nog niet dat de herten daar praktisch op elke straathoek zitten. En dat ik er tijdens die wandeling nog zeker een stuk of 150 (als het er niet meer waren) zou tegenkomen. Erg indrukwekkend. Ik ben sinds die eerste keer al vaak teruggeweest.

Drinkwater voor Amsterdam

De Amsterdamse Waterleidingen is een gebied van 3.400 hectare tussen Zandvoort en Noordwijk. Zoals de naam al zegt wordt het gebruikt om (een groot gedeelte van) het drinkwater voor de stad Amsterdam te winnen. Er zijn ook een paar plekken in het gebied waar je dat duidelijk kunt zien. Daar wordt het water bijvoorbeeld verzameld en gezuiverd. Maar vooral is het een prachtig gebied om te wandelen en dieren te spotten.

Ideaal gebied voor wandelaars

Er zijn 4 hoofdingangen, in De Zilk, Zandvoort en twee in Vogelenzang. Entree is (op het moment van schrijven) € 1,50, maar voor een tientje heb je al een jaarkaart. Woon je een beetje in de buurt dan heb je dat er zo uit. Het gebied is verboden voor honden en fietsers (fietsen mag alleen met een speciale vergunning), dus echt ideaal wandelgebied. Er zijn vanaf iedere ingang wel een aantal wandelroutes die je kunt volgen door de gekleurde paaltjes te volgen. Ik heb zelf wel eens het Tientje van Waternet gewandeld, een wandeling van zo’n 10 kilometer. Maar meestal bedenk ik alleen waar ik zo’n beetje uit wil komen en volg ik niet perse een route. Het leuke van de Amsterdamse Waterleidingduinen is dat je overal, dus ook buiten de paden, mag wandelen. Wandelen mag er tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het kan soms behoorlijk druk zijn bij de ingangen, maar als je een paar minuutjes onderweg bent loop je vaak weer hele stukken zonder mensen om je heen.

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Geen damherten spotten tijdens een bezoek is bijna onmogelijk. Want er lopen er duizenden. Ik vind het echt iedere keer weer prachtig. En blijf ook maar foto’s maken. Want deze staat er net weer even wat mooier bij. Die heeft net weer een iets andere kleur. Of kijk, daar staan ze weer zo schattig met een heel groepje bij elkaar. Het zijn ook gewillige fotomodellen, want tenzij je echt te dichtbij komt, gaan ze gewoon rustig door met waar ze mee bezig waren. Je hebt dus alle tijd om mooie plaatjes te schieten. En ieder seizoen heeft z’n charmes. Tijdens de bronsttijd zag ik vechtende mannetjes. Heel imponerend. Begin januari was ik er tijdens een prachtige frisse, maar zonnige ochtend. Alles was bedekt met een laagje ijs. Ook weer prachtig.

Overlast

En hoewel het echt geweldig is dat die herten daar met zovelen rondlopen, is het ook een serieus probleem. Er is de afgelopen jaren zo’n overschot aan damherten gekomen in de Amsterdam Waterleidingduinen dat ze voor overlast zorgen. Er lopen regelmatig herten in bewoonde gebieden, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar de herten zelf zorgen ook voor schade aan de natuur. Daarom wordt sinds 2016 actief beheer uitgevoerd. Er worden bijvoorbeeld stukken van het gebied afgesloten voor de herten, zodat de natuur daar weer kan herstellen. En er worden ook regelmatig herten afgeschoten. In 2016 werden er 3.900 geteld, bij de laatste telling eind maart 2020 waren het er 2.522. Je kunt hier meer over lezen in het dossier damherten.

Vos spotten

Naast damherten zitten er nog veel meer dieren. Waaronder vossen. Tijdens mijn vakantie in Zandvoort in 2020 besloot ik dat dat een mooi moment was om er eens een te spotten. Ik las dat ze veel werden gezien waar de Strandweg overgaat in de Duizendmeterweg. Er staan op die plek ook bordjes waarop wordt gewaarschuwd de vossen niet te voeren. Toen ik er aankwam zag ik niets bijzonders. Dus besloot na een tijdje maar door te lopen. De bronsttijd van de herten was net begonnen. Op het pad dat ik wilde volgen besloten twee mannetjesherten met elkaar de strijd aan te gaan. Dat werd me toch wel iets te avontuurlijk, dus ik besloot weer om te keren. Toen spotte ik ineens iets in het gras. Een vos! Snel mijn camera gepakt, maar deze vos bleek alle tijd te hebben. Waarschijnlijk mensen gewend (die toch eten geven). Ik kon dus uitgebreid foto’s nemen. Na een paar minuutjes zonnebaden sjokte hij (of zij) weer rustig weg, het gras in. Missie geslaagd. Ik wist niet dat je zo blij kon worden van een vos spotten. Ik moet nu nog glimlachen als ik er aan terugdenk. En ook om het feit dat ik een dag later, midden op de boulevard van Zandvoort, weer een vos spotte.

Amsterdamse Waterleidingduinen - Winter 2021
Op een prachtige frisse, vroege, maar zonnige ochtend in januari

Een van mijn favoriete wandelplekken

Naast herten, vossen en vogels, is het gebied zelf ook de moeite waard. Een combinatie van bos, duinen en open vlaktes zorgen voor veel afwisseling. En je kunt het ook nog combineren met een strandwandeling of een bezoekje aan Zandvoort of Noordwijk. Er is ook nog een heel kabouterdorp. Onstaan toen iemand een keer voor de grap een kabouter had neergezet. En vervolgens nog iemand, en nog iemand. Binnen de kortste keren groeide het uit tot een waar kabouterdorp. Heel grappig.

Kortom, er is ontzettend veel te zien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. En iedere keer ontdek ik weer nieuwe dingen. Of ziet alles er toch weer net even anders uit, afhankelijk van het seizoen. Mijn jaarkaart heb ik net weer verlengd. Als het aan mij ligt ga ik er in 2021 ook weer de nodige wandelkilometers maken.

3 comments on “Amsterdamse Waterleidingduinen

  1. Anja schuchhard

    Wat heb je dat weer mooi omscheven .
    Je wandelingen in het amsterdamse waterleidingduinen
    En de foto’s zijn prachtig

  2. Steven Schuchhard

    Mooie foto’s ,en die vos wil ik ook nog een keertje zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *