Wandelen

Nederlands Kustpad: Den Haag – Katwijk aan Zee

Nederlands Kustpad - Meijendel

Hoewel ik graag in mijn eentje wandel is gezelschap ook wel eens fijn. Gelukkig hadden twee vriendinnen al aangegeven graag een keertje een etappe van het Nederlands Kustpad mee te lopen. Vriendin Joska kon toevallig al vrij snel, dus spraken we op 1 mei af op Den Haag Centraal voor de derde etappe.

Van bouwput naar groene oase

Deze etappe start eigenlijk bij het Binnenhof. Maar dat stukje plakte ik vorige keer vast aan de tweede etappe. Zodoende konden we nu gelijk starten vanaf Den Haag Centraal. Met een kop koffie in de hand wandelden we naar het Haagse Bos. Wat een verschil gelijk. Van de bouwput rond het station naar een heerlijk groen park. Daar zagen we na een poosje een groepje mensen zeer aandachtig naar een boomtop turen. We stonden net iets te ver weg om te zien wat zij zagen. En moesten bovendien nog een flink stuk, dus liepen we verder. Maar toen ik later op Instagram keek zag ik foto’s van jonge uilen (uilskuikens of takkelingen) in het Haagse Bos. Wellicht dat de mensen die hadden gespot. Toch een beetje jammer dat we niet even dichterbij waren gaan kijken. Maar ja, het is niet anders. Wij wandelden door naar Paleis Huis ten Bosch, wat in het Haagse Bos staat. Dit is waar Koning Willem-Alexander woont met zijn gezin. De vlag hing uit. Ik lees nu dat dit betekent dat de Koning in Nederland is. Vroeger betekende dat (dacht ik) dat de koningin (toendertijd) thuis was. Nou zat hij toch vast niet te wachten op bezoek, dus wij wandelden weer verder.

Wassenaar, Wassenaar, Wassenaar

Na het Haagse Bos volgt even een iets minder pittoresk stukje. Na het oversteken van een drukke weg passeren we hockeyvelden, een golfbaan, mensen te paard en tennisbanen. Volop Ross & Iba vibes dus, want we zijn in Wassenaar (Wassenaar, Wassenaaaar, oehoe). We passeren de Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte (bekend van de Dodenherdenking op 4 mei). En lopen verder in de Meijendel. Daar wandelde ik begin januari ook al eens. Prachtig gebied en superfijne wandelpaden. Je loopt er afwisselend door de duinen en door het bos. Ook zijn er verschillende infiltratieplassen, die gebruikt worden voor de waterwinning (door Dunea).

Fietsen en wandelen

Er lopen ook Konikpaarden, Gallowayrunderen en reeën in het gebied. Maar wij hebben ze deze keer niet gezien. Bij het uitkijkpunt Panneduin strijken we even neer op een bankje voor een lunchpauze. Er komen hier ook veel fietsers voorbij. Begrijpelijk, want het is een mooi gebied voor een fietstochtje. Lekker uitdagend ook wel met al die duinen. En in tegenstelling tot mijn vorige etappes is het dit keer heerlijk weer. Prima temperatuur en droog.

Katwijk

Na onze lunchpauze lopen we weer verder. We maken nog even gebruik van het watertappunt bij de Wassenaarseslag. Zo fijn dat er langs de kust (en ongetwijfeld op meer plaatsen) vaak van die tappunten staan. Zo kun je mooi even je waterflesje bijvullen. Inmiddels zijn we aangekomen in de duinen van Katwijk. En we moeten nog even een paar zandduinen over. Pfjew. Het eerste zandduin is behoorlijk pittig. Ik wil dan altijd doorlopen en niet laten merken dat ik buiten adem raak. Maar dat is niet zo handig, want ik wordt even licht in mijn hoofd. Even een korte break dus maar, gelukkig voel ik me daarna weer prima. En neem ik de volgende zandduinen maar even in een iets lager tempo. Was toch een beetje verwend geraakt door al die fijne verharde paden op de rest van de route. Het is dus nog even zwoegen het laatste stukje. Maar uiteindelijk komen we aan bij de boulevard van Katwijk. De boulevard is helemaal opgeknapt (was er een tijd niet geweest).

IJs als beloning

We lopen nog verder tot de vuurtoren. Dat is ook het eindpunt van de etappe. En de plek waar de bus naar Leiden vertrekt. Toevallig komt die er al bijna aan. Dus we stappen gelijk in. Het ijsje, dat we wel verdiend hebben na deze flinke wandeling, halen we in Leiden bij IJs van Matthijs. Dat smaakt wel. Vriendin Joska stapt daarna op de trein naar huis. En ik wandel van het station naar huis. Thuis blijkt dat ik een half zandduin mee heb genomen. Echt altijd hetzelfde als ik heb gewandeld in de duinen. Haha. Misschien volgende keer toch maar wandelschoenen die iets minder doorlaten.

Etappes worden steeds mooier

Het lijkt wel of de etappes steeds beter worden. Want dit was ook weer een prachtige etappe. Leuk stuk eerst door het bos. Meijendel is prachtig en echt erg geschikt voor een fijne wandeling. Het weer werkte deze keer ook mee. In Katwijk kon zelfs de jas even uit (al kon dat ook komen doordat ik het nogal warm had gekregen van die zandduinen beklimmen, haha). Ik gok dat ik niet in dit tempo blijf doorwandelen (3 etappes in 2,5 week). Maar ik verheug me zeker al weer op de volgende etappe. Ook omdat die eindigt in mijn geliefde Amsterdamse Waterleidingduinen.

LAW gids Nederlands Kustpad deel 2

Ga je binnenkort ook een of meerdere etappes van het Nederlands Kustpad deel 2 wandelen? Misschien vind je dan de officiële LAW gids van deze wandeling handig. Hierin staan de etappes beschreven en vind je ook achtergrondinformatie over het Lange Afstand Wandelpad. Via onderstaande link kun je de gids direct bestellen bij Bol.com (en MirandaWandelt ontvangt dan een kleine commissie)

2 comments on “Nederlands Kustpad: Den Haag – Katwijk aan Zee

  1. Joska de Kruijf

    Ja, ik vond het ook echt een mooie route! Jammer van die uilskuikens, maar we hebben ook wel andere mooie vogels gezien. Veel plezier op de volgende etappes!

  2. Nu ben ik niet zo van het wandelen, maar ik fiets, en film en fotografeer.
    Tussen Den Haag en Katwijk kom je in Meyendel een uitzichtpunt tegen wat benoemd wordt als Uitzichtpunt Panneduin. Ik heb daar een 360 graden filmpje van je gemaakt, die staat op mijn YouTube kanaal, maar stuur u hierbij de directe link, wie weet leuk om toe te voegen als bezienswaardigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *