Wandelen

Landgoed De Horsten

De Horsten - Seringenberg

Van Koninklijk Landgoed De Horsten in Voorschoten en Wassenaar heb je misschien wel eens gehoord. Het is vooral bekend van Villa Eikenhorst, de voormalige woning van Koning Willem-Alexander en zijn gezin. Maar je kunt er als bezoeker ook heerlijk wandelen.

Over De Horsten

Het gebied is al jaren in handen van de Koninklijke familie. Willem-Alexander en Maxima wonen er inmiddels niet meer. Nog wel een aantal andere leden van de koninklijke familie (als ik het goed heb). Een groot deel van het gebied is geopend voor het publiek. Er zijn twee ingangen, vlakbij Kasteel Duivenvoorde en aan de Papeweg (hier kun je ook parkeren). Er is ook een bushalte bij de ingang Papeweg, maar ik was er op zondag, en dan rijdt de bus niet. Controleer dat dus vooraf even als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Station Voorschoten is in de buurt, dus je kunt daar ook bijvoorbeeld een OV-fiets huren of in ongeveer twintig minuten naar De Horsten lopen. Toegang is € 1,- voor volwassenen en ben je tussen de 4 en 15 of ouder dan 65, dan betaal je € 0,50*. Let wel op dat kaartjes alleen online aangeschaft kunnen worden. Er is geen kassa waar je toegangskaartjes kunt kopen. Regel dat dus vooraf, of ter plaatse via je telefoon. In verband met loslopend wild in het gebied zijn honden niet toegestaan.
*Dit was de toegangsprijs in mei 2021. Inmiddels zijn toegangskaarten niet meer nodig, maar betaal je alleen voor het parkeren.

Wandelroutes

Vanaf beide ingangen starten een aantal wandelroutes die zijn aangegeven met gekleurde paaltjes. De wandelingen varieren van 1,7 tot 7,5 kilometer. Uiteraard kun je ook gewoon wandelen zonder een van de routes te volgen. Ik ging voor de lange wandeling vanaf de Papelaan, de rode route, van 7,5 kilometer. Die leidt je door het hele gebied. Het eerste stuk gaat vooral door het bos. Het was er prachtig groen. Toen ik er was viel er af en toe een behoorlijke bui. Maar door de dichte begroeing van het bos bleef ik toch redelijk droog. Je hoort veel vogeltjes in het bos, dat ene puttertje was zo aardig om heel even te blijven zitten. En ik had het geluk twee reeën te spotten vlakbij de Raaphorst.

Weilanden en Seringenberg

Na een flink stuk door het bos kom je uiteindelijk uit op de Horstlaan, die grotendeels langs de weilanden loopt. Weer een heel ander soort omgeving met mooie weidse, landelijke uitzichten. En een clubje koeien dat lekker gras stond te kauwen. Na weer een klein stukje bos kom je vervolgens vanzelf uit bij de Seringenberg. Deze twintig meter hoge heuvel heeft een mooi uitzichtpunt (helaas momenteel gesloten ivm coronamaatregelen). De heuvel is beplant met paarse seringen. Hoewel ze nog niet in volle bloei stonden toen ik er was zag het er toch al prachtig uit. En vergeet ook niet even te ruiken aan de seringen, ze ruiken echt zalig.

Volle bloei

Als liefhebber van mooie bloemen en planten kom je sowieso wel aan je trekken bij de Horsten. Want er is veel moois te zien. Bovenstaande exemplaren kwam ik allemaal tegen op de rode route. Vooral die knalroze rhodondendron (volgens mijn hulplijn, de Google Photos app, tenminste) was een echte eyecatcher en werd veel op de foto gezet. En volgens mij stond nog niet eens alles in volle bloei. Dus ik denk dat er de komende tijd ook nog genoeg moois te zien is.

Theepaviljoen de Horsten

Na de Seringenberg besloot ik de rode route een klein stukje af te snijden voor een koffiebreak bij het Theepaviljoen De Horsten. Dat is gevestigd in een gebouw dat vroeger het jachthuis van Prins Frederik was. Nu kun je er terecht voor koffie, broodjes of wat lekkers (om mee te nemen). Het jachtthema (en misschien ook de sjieke Wassenaar invloed) vind je ook op het menu nog een beetje terug. Want er waren bijvoorbeeld broodjes eendenborst te koop. Dat is weer eens wat anders dan een broodje kroket (doe mij maar die kroket overigens). Naast het paviljoen is een open stuk waar allemaal grote boomstammen liggen. Een prima plekje dus om even mijn koffie op te drinken (gelukkig was het inmiddels wel droog en zelfs een beetje zonnig). Vanaf mijn boomstammetje had ik mooi uitzicht op het water. Daar zwom een stelletje brandganzen met een paar kleintjes. Schattig.

Mooie vorstelijke wandeling

Vanaf het theepaviljoen is het nog maar een klein stukje tot je weer bij de uitgang bent. En dan heb je een compleet rondje door de Horsten gemaakt. Ik wandelde, langs de weilanden (en drukke Papeweg) weer terug naar station Voorschoten. Ik was al lang niet meer bij de Horsten geweest, maar vond het zeker de moeite waard. Als je nog wat langer wilt wandelen kun je het ook heel goed combineren met een wandeling bij Kasteel Duivenvoorde. Misschien dat ik dat binnenkort nog wel eens ga doen.


Fijne wandelboeken

Naast wandelen, lees ik ook graag. En er zijn ook heel veel fijne wandelboeken. Via onderstaande banner kom je op een fraaie selectie wandelboeken bij Bol.com. Bestel je via onderstaande link? Dan ontvangt MirandaWandelt een kleine commissie (en het kost jou niets extra).

BoekenBoeken

14 comments on “Landgoed De Horsten

 1. Mijn ouders gaan er regelmatig naar toe. Als ik het zo zie moet ik zeker een keertje gaan, want het is zo wat om de hoek.

 2. Ik hou van jouw foto’s super mooi! Afgelopen zomer die route van 7,5 kilometer gelopen. Heerlijk. Afgelopen weekend in Limburg geweest en bij de Maasduinen gewandeld. Ook zo ontzettend mooi!

 3. Ik heb hier inderdaad wel eens over gelezen, maar dan vooral in verband met de jacht en dat je er dan niet in mag?

  • Ja, dat was vroeger zo volgens mij. Inmiddels kun je er gewoon terecht. Maar er zal vast nog een deel zijn dat niet voor het publiek toegankelijk is, gelukkig is er genoeg moois wel open

 4. Prachtige plek om te wandelen zeg. Ik ben er nog niet eerder geweest maar het lijkt me heerlijk om te doen.

 5. Nog nooit van gehoord, maar ziet er erg mooi uit!

 6. Claire

  Ik ben zooooo verliefd op je blog! Wat een mooie foto’s en wat een geweldige route. Die gaan we binnenkort zeker eens bewandelen. Dankjewel voor de tip!

 7. Landgoed De Horsten kwam ik vroeger met mijn ouders ook wel eens, inderdaad heel mooi daar! Leuk blog en mooie foto’s ook weer!

 8. Wat een mooie wandeling. Deze ga ik zeker een keer lopen

 9. Prachtige foto’s. Volgens de officiële website zijn er geen wandelkaarten meer nodig.

  • Bedankt!
   En het was mij inderdaad ook al opgevallen dat toegangskaarten vorige keer niet nodig waren. Ik zal het even aanpassen in de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *