Wandelen

Wandelen in Zeeland – Oranjezon

Natuurgebied Oranjezon konikpaarden

Half september had ik vakantie. Naast een lang weekendje met familie in Brabant en een weekje thuis besloot ik mijn laatste vakantieweek in Zeeland door te brengen. Mijn hotel in Vrouwenpolder had ik uitgezocht met het oog op mooie wandelingen in de buurt. Op ongeveer 3,5 kilometer van mijn hotel lag Natuurgebied Oranjezon, dus ik besloot daar een dagje te gaan wandelen.

Over natuurgebied Oranjezon

Natuurgebied Oranjezon is een gebied van ongeveer 400 hectare waar je via naaldbos, loofbos, duingrasland en zandduinen naar zee loopt. Je kunt er reeën, damherten, konikpaarden en herefordkoeien tegenkomen. De toegang tot het gebied is gratis voor donateurs van het Zeeuws Landschap, anders betaal je 1 euro toegang. Dit kan bij de kaartautomaat bij de ingang. En je bent er welkom tussen zonsopkomst en zonsondergang. Honden zijn niet toegestaan in het gebied. In het natuurgebied zelf is geen horeca aanwezig. Maar vlak buiten de ingang vind je Uitspanning Oranjezon en als je via het duinpad richting strand gaat kom je uit bij strandtent Aloha Beach.

Wandelroutes natuurgebied Oranjezon

In het gebied zijn vier wandelroutes uitgezet. Bij de ingang van het gebied vind je een klein foldertje met daarop de routes, de kortste route is 2,5 kilometer, de langste 6,5. De routes (in ieder geval de 2 routes die ik liep) zijn goed aangegeven door middel van paaltjes met het icoontje van de betreffende route. Ik besloot om twee routes te combineren. Ik startte met de Damhertroute van 6,5 kilometer en liep daarna nog de 4,5 kilometer lange Parnassiaroute. Alle routes beginnen en eindigen bij de ingang van het gebied, dus dat is makkelijk.

Damhertroute

De damhertroute gaat grotendeels door het bos. In het begin zijn er hier en daar wat kleine klimmetjes, maar verder wandel je over zandpaden en door gras. Na een eerste stuk door het bos kwam ik op een weggetje uit waar wat mensen aandachtig in de struiken stonden te staren. Ik hoorde ook al wat in de bosjes ritselen. Voorzichtig dichterbij gekomen wezen twee andere wandelaars me op een groot damhert. Mooi om te zien. Deze wandelaars bleven nog wat langer staan, maar ik besloot door te lopen. Vervolgens kwam ik een wat kleiner hertje tegen die zich verscholen hield in een stuk bos waar je als wandelaar niet mag komen. Gelijk heeft ‘ ie. Ik schoot snel een plaatje en besloot even verderop op een bankje mijn (meegenomen) koffie op te drinken. Hoewel het niet te vergelijken is met de Amsterdamse Waterleidingduinen, qua hoeveelheid herten, blijft het toch altijd heel bijzonder om ze te zien.

Konikpaarden

Net als in veel andere natuurgebieden komen in Oranjezon ook veel Konikpaarden voor. Net voor het eind van de damhertroute vond ik een heel clubje schuilend achter de bergen zand. Toen ik om de groep heenliep (voldoende afstand houdend uiteraard) besloten ze er lekker bij te gaan liggen. Mooi ook om te zien hoe er steeds 1 of 2 paarden een beetje op de uitkijk bleven staan terwijl de rest lekker rustig lag.

Parnassiaroute

Na de damhertroute was ik nog niet uitgewandeld. De Parnassiaroute gaat net door een ander deel van Oranjezon. Dus ik besloot om die route ook nog te volgen. Deze route gaat door meer duinachtig en open gebied. Ook weer prachtig. Het deed me een beetje denken aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland (maar dan kleiner). Ook hier kwam ik weer een hele groep konikpaarden tegen. En hoewel het niet super lekker weer was bleef het gelukkig wel droog. Dat is toch wel lekker als je op zo’n open stukt loopt.

Richting strand

Na de Parnassiaroute kwam ik weer uit bij de ingang. Direct daarnaast ligt een pad dat richting het strand gaat. Ook een erg mooi stukje om te lopen trouwens. Je krijg vanaf het pad ook al een mooi idee over hoe het natuurgebied er uit ziet. Na zo’n flinke wandeling had ik wel trek gekregen in een drankje. Dus ik besloot bij de strandtent Aloha Beach op het terras een warme chocomel met slagroom te drinken. Heerlijk. Al moet ik eerlijk zeggen dat het eigenlijk wel een beetje te fris was om lang op het terras te blijven zitten. Daarom ging ik snel weer op pad. Via het strand liep ik weer terug richting mijn hotel. In totaal wandelde ik zo’n twintig kilometer.

Mooi gebied voor een rustige wandeling

Mocht je een keer in Zeeland zijn in de buurt van Vrouwenpolder dan is natuurgebied Oranjezon zeker een aanrader. Een mooi gebied waar je heerlijk rustig wandelt en ook prima te combineren met een wandeling langs het strand. En als je mazzel hebt spot je er herten en konikpaarden.

0 comments on “Wandelen in Zeeland – Oranjezon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *