Wandelen

Wandelingen juni 2022

In dit maandoverzicht kijk ik nog even terug op vorige maand (de laatste twee dagen van mei en eerste drie dagen van juni was ik namelijk een midweekje weg, dus noem ik hier even samen). Verder was ik op excursie met de Duincursus, maakte ik een ochtendwandeling bij Polders Poelgeest en was ik weer een keer in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Sint Maartenszee en omgeving

Eind mei/begin juni genoot ik van een midweek aan de Noord-Hollandse kust. Echt een hele fijne locatie (Landal Residence Westduin, dikke aanrader als je houdt van rust, natuur en luxe) direct aan de duinen. Eigenlijk was het uitzicht vanuit mijn appartement (met heel ruim balkon) al zalig. Maar natuurlijk kwam ik vooral om te wandelen. Dus na aankomst dook ik gelijk de Pettemerduinen in, er liepen een aantal mooie paden direct achter mijn accomodatie. Een fijn stuk lopen om even de omgeving te verkennen. Daarna genoot ik nog op mijn balkon van de duinen.

Nederlands Kustpad: Groet – Callantsoog

De locatie voor mijn midweekje weg, Sint Maartenszee, had ik deels gekozen vanwege de ligging aan het Nederlands Kustpad. Al vanaf het voorjaar was ik van plan om verder te gaan, maar het was er steeds niet van gekomen. Dus vanaf mijn vakantieadres ging ik op dinsdag eindelijk weer een keer op pad voor een etappe. En wel die van Groet naar Callantsoog. Een heerlijke route langs dijkjes, de Hondsbossche zeewering, de duinen en het strand. En ik spotte er heel veel toffe vogels.

Natuurgebied Het Wildrijk

Op woensdag wilde ik eigenlijk naar Callantsoog en Natuurgebied het Zwanenwater, maar ik probeerde ook kaarten te scoren voor Bruce Springsteen. Dat was nogal een drama (gelukkig lukte het de volgende dag alsnog), maar daardoor was de hele ochtend al voorbij. Ik besloot dus alleen even kort naar Callantsoog te gaan ’s middags. En aan het eind van de middag ging ik nog even naar Het Wildrijk, een klein park/bos in Sint Maartenszee. In het vroege voorjaar schijnt dit gebied helemaal bezaaid te zijn met hyacinten, die zijn inmiddels wel uitgebloeid, dus het was niet zo spectaculair. Maar evengoed een heerlijke plek voor een rustige boswandeling. Zeker leuk als je er toevallig in de buurt bent.

Natuurgebied Zwanenwater

Sint Maartenszee ligt zo’n beetje tussen Petten en Callantsoog. Ik had gezien dat er vlakbij Callantsoog een mooi natuurgebied lag, het Zwanenwater. Dus op donderdag ging ik daar wandelen. Er zijn een aantal korte routes uitgezet, die wandelde ik allebei. Maar er is zoveel te zien onderweg dat ik dat op mijn gemakje deed. Dus ik vermaakte daar wel een paar uur. Na afloop wandelde ik terug naar Callantsoog, genoot nog even van een ijsje, en liep daarna via het strand weer terug naar Sint-Maartenszee.

Pettemerduinen

En zoals ik mijn midweekje vakantie begon, zo eindigde ik hem ook weer, met nog een rondje Pettemerduinen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Petten en Callantsoog eigenlijk niet zo goed kende. En het ook niet perse plaatsen zijn die vaak genoemd worden als het gaat over wandelen in de duinen of mooie gebieden. Maar de omgeving heeft mij positief verrast. Je kunt er heerlijk wandelen en ik heb veel moois gezien. Dus het lijkt me heerlijk om er nog eens terug te komen in de toekomst.

Duincursus in de Meijendel

Sinds kort volg ik de duincursus van IVN Natuureducatie. Heel interessant en leerzaam. Ik wandel graag in de duinen, dit is een hele leuke manier om wat meer te weten te komen over wat ik eigenlijk tegenkom. De cursus bestaat uit drie cursusavonden en drie excursies. Deze keer gingen we op excursie in de Meijendel bij Wassenaar. Het thema: fauna. Maar we zagen ook genoeg flora. En het was ook nog eens zalig weer. Dus een zeer geslaagde ochtend. Al moet ik wel zeggen dat ik normaal gesproken in ruim 3 uur wel iets meer afleg dan 5,3 kilometer, haha.

Ochtendwandeling Polders Poelgeest

De routine van iedere werkdag een ochtendwandeling zit er nog steeds niet echt in. Maar zo af en toe lukt het wel. Zo ook deze maandagmorgen, toen ik naar Polders Poelgeest fietste om daar een rondje te wandelen. Er waren nog steeds veel grutto’s te zien, heel tof. En vooral ook veel ganzen. Niet op de foto staan twee paartjes Canadese ganzen, die waren met jonkies steeds net het pad aan het versperren. En maar blazen als je er langs wilde. En dan vervolgens verderop weer precies op het pad gaan zitten. haha. Gelukkig was die enorme groep ganzen hierboven een stuk relaxter. Die bleven gewoon lekker zitten en vonden het geen probleem dat ik (op gepaste afstand) langs ze liep. Verder ook duidelijk dat het broedseizoen een beetje ten einde loopt. Want overal liepen of zwommen jonge beesten: kievit kuikens, baby scholeksters en veel babyeendjes. Schattig.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Het was wel weer een keertje tijd voor de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mijn plan was eigenlijk om naar De Zilk te gaan. Alleen viel de trein die ik wilde nemen naar Hillegom uit. In een half uur wachten had ik niet zo’n zin. Dus Plan B, naar Heemstede en dan met de OV-fiets naar De Oranjekom. Vanaf daar liep ik richting de kruising Duizendmeterweg/Strandweg. Ik wandelde verder naar het Huis van Wester en volgde daarna het Westerkanaal helemaal in de richting van De Zilk. Inmiddels begon het al behoorlijk warm te worden, dus ik liep weer langzaamaan richting Oranjekom. Een mooie wandeling van 17,7 kilometer uiteindelijk. Ik zag deze keer opvallend veel vlinders en witte kwikstaarten. En natuurlijk weer meer dan genoeg damherten. Altijd genieten hier.


Fijne wandelboeken

Naast wandelen, lees ik ook graag. En er zijn ook heel veel fijne wandelboeken. Via onderstaande banner kom je op een fraaie selectie wandelboeken bij Bol.com. Bestel je via onderstaande link? Dan ontvangt MirandaWandelt een kleine commissie (en het kost jou niets extra).

BoekenBoeken

0 comments on “Wandelingen juni 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *