Wandelen

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen blijven toch mijn favoriete wandelgebied. Tijdens mijn vakantie in Zandvoort in februari 2022 bezocht ik het gebied dan ook weer een paar keer. Zo magisch als het in 2021 was, met een dik pak sneeuw, was het niet. Maar natuurlijk was het er nog steeds genieten.

Woensdag – kramsvogels

Mijn ouders brachten me op woensdag naar Zandvoort en vooraf wandelden we een stuk in de Waterleidingduinen vanaf de ingang aan de Zandvoortselaan. Natuurlijk waren er weer genoeg damherten te spotten. Hoewel het niet meer echt verrassend is, blijf ik het bijzonder vinden om die beesten zo van dichtbij te zien. Ook zagen we een hele zwerm kramsvogels.

Zaterdag – ingang Brederodepad

En dat je na talloze bezoekjes ook nog wel iets nieuws kunt ontdekken blijkt maar weer. Op zaterdag ging ik weer naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vanuit mijn vakantiehuisje was het best een flink stuk wandelen naar de ingang aan de Zandvoortselaan en ik had geen zin om met de bus te gaan. Maar even rondkijken op Google Maps toonde me dat er ook een ingang vlakbij de boulevard zou moeten zijn aan het Brederodepad. Heel fijn. Er blijken dus naast de vier hoofdingangen ook nog een aantal kleinere ingangen te zijn. Daar staan verder geen kaartenautomaten, maar ik heb een jaarkaart. Heel handig, en bovendien ook nog leuk om een (voor mij) nieuw stukje Amsterdamse Waterleidingduinen te ontdekken.

Het huis van het Wester

Vanaf het Brederodepad wandelde ik langs het Barnaartkanaal en sloeg af op de Strandweg, bij het Huis van het Wester. Ik heb me trouwens al vaak afgevraagd wat dat verlaten huisje daar doet. Op de pagina van Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland lees ik dat het een voormalige dienstwoning van de waterpompmachinist is. Tegenwoordig doet het dienst als kijkhut en schuilplek voor allerlei dieren, van vogels en vlinders tot amfibieƫn en vleermuizen. Leuk om te weten. Nu kwam ik er vooral wat graafmachines tegen, want blijkbaar zijn ze daar in de buurt het duin aan het opknappen. Dat moet natuurlijk ook gebeuren.

Gelukig is het in de rest van het gebied een stuk rustiger. In de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je van de paden af, dus dat deed ik dan ook. Op die manier wandelde ik via allerlei bospaden langzaam maar zeker richting ingang Panneland. Daar haalde ik bij boshut Panneland een kop koffie en vervolgens liep ik binnendoor weer richting de ingang aan de Zandvoortselaan.

Dinsdag – Vos proberen te spotten

Op woensdag vertrok ik weer uit Zandvoort, dus kon ik op dinsdag mooi nog een bezoek brengen aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik startte weer via het Brederodepad en liep naar het schuilhuisje op de kruising Strandweg/Duizendmeterweg. Ik hoopte daar een vos te kunnen spotten, maar helaas, die lieten zich vandaag niet zien. Uiteraard wel weer meer dan genoeg damherten.

Roofvogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Geen vos dus, maar wel opvallend veel roofvogels. Althans, die zitten er natuurlijk altijd wel, maar ik spotte er nu wel een heleboel. Zo zag ik zeker drie buizerds. Eentje zat op zijn gemak in een boom, dus kon ik mooi fotograferen. Toen ik even later op een bankje zat te lunchen zag ik in de verte weer een buizerd. Die vloog van boom naar boom en was duidelijk op zoek naar een lekker hapje. Mooi om dat proces helemaal te kunnen volgen. Vlak voor weer naar mijn vakantiehuisje vertrok zag ik ook nog een torenvalk vliegen. Een mooie score dus.

0 comments on “Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *