Wandelen

Natuurgebied het Zwanenwater – Callantsoog

Natuurgebied het Zwanenwater ligt vlakbij Callantsoog. Het heeft de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa en je vindt er veel bloemen en vogels. Bovendien lag het lekker dichtbij mijn vakantiebestemming, dus ik ging er een mooie wandeling maken.

Over het Zwanenwater

Natuurgebied het Zwanenwater ligt vlakbij Callantsoog. Je vindt hier de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. En in dit gebied van 604 hectare leven meer dan 120 plant- en diersoorten. Er zijn maar liefs drie vogelhutten. En vanaf juni staat het gebied vol prachtige orchideeën. Er zijn twee wandelroutes in het gebied, die zijn uitgezet met gekleurde paaltjes. Een gele route van 2,5 kilometer, en een bruine route van 5,8 kilometer. Het gebied zelf is nog een stuk groter, maar een deel van het gebied is niet toegankelijk omdat het rustgebied is. Tegenover het Zwanenwater loopt nog een wandelroute door de Uitlandse Polder van 3,3 kilometer.

Handig om te weten

De ingang van het Zwanenwater ligt op ongeveer een kwartiertje lopen van het centrum van Callantsoog. Er is ook een bushalte voor de deur, maar volgens mij stopt de bus hier alleen op doordeweekse dagen. En natuurlijk kun je ook met de auto komen, er is een kleine parkeerplaats. Voor leden van Natuurmonumenten is de toegang gratis. Anders kun je een toegangskaartje (à € 3,- in juni 2022) kopen bij de automaat aan de ingang. Je kunt daar ook een kaartje meenemen van het gebied, daarin vind je een plattegrond met de wandelroutes en meer informatie over de flora en fauna. Erg handig. Er is geen horeca aanwezig. Wel zijn er toiletten, maar toen ik er was waren deze afgesloten.

Tot zover alle praktische informatie. Tijd voor een wandeling door het Zwanenwater!

Wandeling van 10 kilometer door het Zwanenwater

Ik besloot te beginnen met de bruine route, want daarmee kom je zo’n beetje door het hele gebied (het deel dat toegankelijk is in ieder geval). Uiteindelijk knoopte ik de gele route er nog achteraan, je dubbelt dan een klein stukje van de route. Zo kwam ik uiteindelijk op een wandeling van tien kilometer uit. Uitstekend. Ik had erg geluk met het weer. Een graad of 20, zonnig, maar niet te heet. Ideaal wat mij betreft. Wat me gelijk al opviel was het aantal bankjes dat ik tegenkwam. Zo ook dit bankje hierboven, lekker in de schaduw onder een boom. Het was voor mij nog iets te vroeg om te pauzeren, maar het zag er heel aangenaam uit. Verder ook vooral heel veel kleurige bloemen. De velden zagen vooral geel en paars met distels en orchideeën. Erg mooi. En al vrij vlot zag ik een heel mooi paarsblauw vlindertje, een icarusblauwtje.

Uitzichtpunt over het Zwanenwater

Na een een paar kilometer klim je via een trap naar een uitzichtpunt (je kunt hier ook omheen lopen trouwens). Dat geeft een mooi uitzicht over het hele gebied. Je ziet dan ook het Tweede Water, daar kun je als bezoeker niet bijkomen omdat dit als rustgebied voor de dieren is ingericht. Gelukkig is er in het stuk dat wel toegankelijk is ook genoeg fraais te zien. Zoals deze tjiftjaf, die mooi zat te wezen tussen het frisse groen.

Multitasken

Een dag eerder, op woensdag, begon de voorverkoop voor concerten van Bruce Springsteen in 2023. Het was nogal een drama met Ticketmaster, dus de verkoop werd stilgelegd en zou vandaag om 11 uur weer beginnen. Ik ging niet weer een halve vakantiedag verspillen hieraan, dus besloot te multitasken. Rond 11 uur kwam ik precies bij een vogelkijkhut aan, dus ik besloot daar even van het uitzicht te genieten en ondertussen de Ticketmaster rijen weer te trotseren. Dat duurde weer even, dus na een poosje ging ik weer op pad en bestelde uiteindelijk al wandelend kaartjes. Fijn, kon ik me daarna ook weer helemaal concentreren op de mooie omgeving. Maar goed ook, anders had ik die grauwe vliegenvanger en bruine kiekendief misschien wel gemist.

Genieten van de omgeving

Het is echt een prachtig gebied. Je wandelt hier overigens over verharde paden (op een paar paadjes naar de vogelkijkhutten toe na). En je mag niet van de paden af. De route staat prima aangegeven met de paaltjes, dus verdwalen is eigenlijk niet mogelijk. Naast de orchideeën staan ook de verschillende (duin)rozen mooi in bloei. En zelfs een simpel madeliefje ziet er schitterend uit hier. Tijdens het wandelen zie ik ook ineens een vlinder die ik nog nooit eerder had gezien, de Sint-Jakobsvlinder, een opvallende zwart met rode vlinder.

Pauze bij een vogelkijkhut

Was ik aan het begin van de wandeling nog zo enthousiast over de hoeveelheid bankjes, op het laatste stuk van de wandeling kom ik er natuurlijk (want zo gaat dat altijd) niet zo veel meer tegen. Of ze staan in de volle zon. Maar goed, er moet ook soms even gepauzeerd worden, dus strijk ik uiteindelijk neer aan een picknicktafel bij een vogelkijkhut in de buurt. Ik eet een broodje, drink wat en geniet even van de rust en de omgeving.

Libelle is een damesblad

Naast vogels zitten er ook veel insecten hier. Nou vind ik die lang niet altijd interessant. Maar ik vind het sowieso leuk om nieuwe soorten te ‘ontdekken’. En deze libellen zijn natuurlijk wel een plaatje zo met die vleugels. Het lijkt wel parelmoer als de zon er precies op de juiste manier op schijnt. Vlak voor ik het Zwanenwater verlaat zie ik nog net een vogeltje bovenin de boom zitten. In eerste instantie denk ik even dat het een puttertje is, maar als ik wat beter kijk, blijkt het een groenling. Leuk, want die heb ik nog niet vaak gezien. Een mooie afsluiter dus van de wandeling hier.

Als je een keer in de omgeving van Callantsoog bent dan is een wandeling in dit mooie gebied zeker een aanrader. Hoewel ik dus uiteindelijk een kilometer of tien heb gewandeld, ben ik ongeveer 3,5 uur onderweg geweest (als ik doorwandel dan haal ik 10 kilometer binnen 2 uur). Simpelweg omdat er zo veel te zien was.

Terugweg via strand van Callantsoog

Na deze heerlijke wandeling loop ik terug naar het centrum van Callantsoog. Op het plein haal ik even een ijsje bij IJsie prima (lekker duidelijke naam :-)). Daarna wandel ik via het strand van Callantsoog weer terug naar mijn appartement in Sint-Maartenszee. En loop zo gelijk alsnog die ene ontbrekende kilometer van mijn etappe Groet-Callantsoog van het Nederlands Kustpad.


Fijne wandelboeken

Naast wandelen, lees ik ook graag. En er zijn ook heel veel fijne wandelboeken. Via onderstaande banner kom je op een fraaie selectie wandelboeken bij Bol.com. Bestel je via onderstaande link? Dan ontvangt MirandaWandelt een kleine commissie (en het kost jou niets extra).

BoekenBoeken

1 comment on “Natuurgebied het Zwanenwater – Callantsoog

  1. 3628 soorten planten en dieren zijn in het Zwanenwater waargenomen op waarneming.nl https://waarneming.nl/locations/534/species/?species_group_id=0&start_date=1974-01-01&end_date=2022-09-09&filter_month=&filter_year=&include_exotic_and_extinct=on&use_local_taxonomy=on&include_escapes=on en daar komt elke jaar wat bij. Dank je wel voor je leuke verslag van mijn natuurgebied. Groet, Lucien Knol boswachter Zwanenwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *