Podcasts

Podcasttips: interviews

Ik heb inmiddels een flinke lijst met podcasttips. Regelmatig deel ik op mijn blog, per genre, een aantal van deze tips. Deze keer: interview podcasts. Gek genoeg hou ik helemaal niet zo van interviewprogramma’s op tv. Maar deze podcasts zijn absoluut het luisteren waard.

Grounded with Louis Theroux

Ik kijk altijd met veel plezier naar de documentaires van Louis Theroux. Waar hij in zijn beginjaren vooral een beetje extreme onderwerpen opzocht, gaat hij de laatste jaren meer op onderzoek uit naar maatschappelijke problemen. Toen hij middenin de coronapandemie een podcast aankondigde heb ik me gelijk geabonneerd. In Grounded interviewt hij bekende Britse sterren over hoe ze deze tijd beleven. En natuurlijk komen er ook altijd tal van andere onderwerpen aan bod. Het tweede seizoen is net afgelopen (je kunt de afleveringen gewoon willekeurig luisteren, alleen brengt hij de afleveringen per seizoen uit). Een erg interessant gesprek vond ik die met de Amerikaanse actrice Leah Rimini. Zij zat jarenlang bij de Scientology, is een paar jaar geleden weggegaan en nu juist heel erg anti Scientology geworden, met onder andere een podcast en documentaireserie. Theroux maakte ook een documentaire over Scientology, dus ze hadden genoeg gespreksstof. De afsluiter van het tweede seizoen vond ik ook erg leuk. Daarin sprak Louis met acteur Justin Theroux (die ik, eerlijk is eerlijk, vooral ken als de ex-man van Jennifer Aniston). Justin is een neef van Louis, dus dat maakte de aflevering extra persoonlijk. En grappig. Ik hoop dat er snel nog een seizoen komt, of dat Louis ook na de coronacrisis gewoon doorgaat met een podcast. Want het zijn altijd erg leuke gesprekken.


Gijs Groenteman

Gijs begon in de archiefkast van de Volkskrant met zijn interviews, vandaar dat zijn podcast Met Groenteman in de kast heet. Maar inmiddels zit hij, door corona, onder de hoogslaper van zijn dochter. Of tegenwoordig ook vaak bij een gast thuis of op locatie. Maar die locatie maakt verder eigenlijk niet zo uit. Ik vind Gijs een enorm fijne interviewer. Hij weet altijd mooie en interessante verhalen uit zijn gasten te krijgen.


Ervaring voor beginners – Theo Maassen

Als ik aan Theo Maassen denk, moet ik altijd gelijk aan zijn cabaretvoorstellingen denken. En vergeet ik eigenlijk dat hij ook een prima interviewer is. Dat deed hij jaren geleden al op tv bij 24 uur met… En nu in deze podcast. Hij interviewt steeds één gast, precies 60 minuten, daarna gaat de timer af en wordt het interview afgerond. De gesprekken gaan over de kunst van het maken. Heel inspirerend. Juist omdat hij niet zo’n standaard interviewer is, en bovendien zelf ook de nodige ervaring heeft, worden het altijd hele boeiende gesprekken. Ik vond de aflevering met (de inmiddels overleden) Jeroen van Merwijk erg mooi. Maassen sprak verder met onder andere Adelheid Roossen, Diederik Ebbinge, Wende Snijders en Paulien Cornelisse.


Woeste meuk

In Woeste Meuk gaan muzikant Tim Knol en schrijver Nico Dijkshoorn wandelen met iemand die ze bewonderen. Dat leidt tot leuke gesprekken. Ook omdat ze natuurlijk reageren op wat er onderweg gebeurt. En door het losse format krijg je niet alleen maar standaard promotiepraatjes. Gasten waren onder andere Spinvis, Theo Maassen, Bart Chabot, Maxim Hartman, Marcel van Roosmalen en Sylvia Witteman. Door de coronamaatregelen zijn er volgens mij al een tijdje geen nieuwe afleveringen meer bijgekomen. Maar hopelijk komt dat binnenkort weer.

Meer podcasttips?

Lees ook mijn eerdere podcasttips over geschiedenis en true crime.

0 comments on “Podcasttips: interviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *