Podcasts

Podcasttips: Geschiedenis

Ik heb inmiddels een flinke lijst met podcasttips. De komende weken zal ik per genre een aantal van mijn favorieten delen. Deze week podcasts over geschiedenis. Op school vond ik geschiedenis altijd al een leuk vak. Maar veel onderwerpen zijn toch echt alleen interessant als ze ook op een boeiende manier worden gebracht. Dat is gelukkig bij deze podcasts zeker het geval.

MirandaWandelt - Podcast - Stuff You Missed in History Class

Stuff You Missed in History Class

Deze podcast luister ik echt al jaren. Door de afwisselende onderwerpen blijft het interessant. In Stuff You Missed in History Class komen mensen en onderwerpen aan bod waar in de (Amerikaanse) geschiedenisles niet veel aandacht voor is. Soms serieus, maar ook regelmatig luchtige onderwerpen (zoals de geschiedenis van breien). Afleveringen duren gemiddels zo’n drie kwartier. Beide presentatrices, Holly en Tracy, hebben een nogal gulle lach, daar moet je misschien even aan wennen. Een van mijn favoriete afleveringen van de laatste tijd is over de ‘practice babies’. Waarbij weeskinderen als studieobject werden gebruikt door studenten. Bizar, maar interessant verhaal.


MirandaWandelt - Podcast - You Must Remember This

You must remember this

Zelf ben ik helemaal niet zo’n filmfanaat. Toch vind ik You Must Remember This enorm boeiend. De podcast gaat over ’the secret and/or forgotten history of Hollywood’s first century’. Presentatrice Karina Longworth heeft een hele bedwelmende en aparte manier van spreken. Ieder seizoen gaat over een specifiek thema, bijvoorbeeld over films die in de oorlog werden gemaakt, het Hollywood van Charles Manson of een serie over de filmstudio MGM. Zo leer je heel veel over de filmindustrie van weleer.

Luister You Must Remember This op Apple Podcasts, via je eigen favoriete podcastapp of hieronder direct via Spotify.


MirandaWandelt - Podcast - Leopold II

Leopold II

Ik weet eigenlijk maar heel weinig van de Vlaamse geschiedenis. De naam Leopold II zei me wel iets, maar niet veel. In de podcast Leopold II schetst auteur en journalist Johan op de Beeck een zeer uitgebreid portret van deze koning. Op de Beeck is een heel prettige verteller en wisselt de wat meer serieuze verhalen ook regelmatig af met een grappig feitje of smeuiig verhaal. Daardoor wordt het nooit saai. Ook bevat elke aflevering een aantal klassieke muziekstukken. Past echt prima bij de rustige sfeer van deze podcast. En ook logisch, want deze serie werd ontwikkeld en uitgezonden door de Vlaamse radiozender Klara, die vooral klassieke muziek draait. De podcast bestaat uit 10 afleveringen van zo’n 1,5 uur per stuk. Heel veel luisterplezier dus. Ik zit nog middenin deze podcast, maar verheug me nu al op de series over Napoleon en Louis XIV (de zonnekoning), die ook Johan op de Beeck als verteller hebben.


MirandaWandelt - Podcast - The History Chicks

The History Chicks

Omdat vrouwen nog wel eens onderbelicht blijven in de geschiedenis zetten de History Chicks iedere aflevering een belangrijke vrouw uit de geschiedenis in het zonnetje. Iedere aflevering begint met wat korte informatie over het tijdsbestek waarin deze vrouw leefde. Vervolgens volgt een uitgebreide biografie van de betreffende vrouw. Het zijn ook altijd lekker lange afleveringen. Ik hou daar wel van. In het verleden zijn er afleveringen verschenen over keizerin Sissi, Madame Curie, Maria Montessori en Pocahontas. Een klein nadeel van deze podcast is dat het geluid soms wat te wensen over laat. Echt jammer, want verder een hele interessante podcast.

Luister The History Chicks op Apple Podcasts of luister hieronder, via Spotify, de meest recente aflevering.


MirandaWandelt - Podcast - Noble Blood

Noble Blood

Hoewel ik geen enorme fascinatie voor moderne koningshuizen heb, vind ik verhalen over koningshuizen uit het verleden wel vaak boeiend. Zeker als het gaat om verhalen die flink tot de verbeelding spreken. Wat dat betreft is de podcast Noble Blood een schot in de roos. Want iedere aflevering staat bol van de familiedrama’s, liefdesaffaires en andere meeslepende verhalen. Van zevende eeuwse Chinese royals tot de vele vrouwen van Hendrik VIII, heel afwisselend. De afleveringen duren gemiddeld 30 minuten.

Luister Noble Blood op Apple Podcasts


MirandaWandelt - Podcast - Klassieke Mysteries

Klassieke Mysteries

Deze podcast van Radio 5 vertelt een aantal bijzondere verhalen over klassieke musici. Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp gaan in Klassieke Mysteries op zoek naar spannende, tragische en geheimzinnige verhalen over het leven of de dood van klassieke musici. Ze zoeken bijvoorbeeld uit of Beethoven vergiftigd werd. Verder zijn er, bijvoorbeeld rond Kerst en Valentijnsdag, speciale thema afleveringen. De rolverdeling is altijd zo dat Rebecca een beetje de leek is en Ab de expert. Ik vind dat bij sommige afleveringen net iets te gemaakt overkomen. Maar desondanks toch een leuke manier om iets meer over klassieke musici te leren. Ook de moeite waard als je verder niet echt klassieke muziek luistert overigens.

Luister Klassieke Mysteries op Apple Podcasts

Op zoek naar meer podcasttips?

Bekijk mijn favoriete true crime podcasts of volg MirandaWandelt op Instagram. Ik deel daar in mijn stories regelmatig podcasttips. Ook vind je daar een highlight (die bolletjes onderaan mijn profiel) met alle Podcasttips. En natuurlijk sowieso leuk als je me volgt op Instagram.

0 comments on “Podcasttips: Geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *