Ik heb inmiddels een flinke lijst met podcasttips. De komende weken zal ik per genre een aantal van mijn favorieten delen. Deze week true crime podcasts. Dit is het genre dat podcasting echt populair heeft gemaakt. Ik luister er ook graag naar. Vandaag deel ik mijn aanraders. Dat is een mix van wat meer serieuze, journalistieke podcasts en podcast die op een wat luchtigere en speculerende manier zaken bespreken.

De Volksjury
Dit is momenteel mijn favoriete true crime podcast. De Vlaamse Laura en Silke ‘speculeren op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken’ zoals ze het zelf zeggen. Na een korte pauze zijn ze gelukkig weer terug met nieuwe afleveringen. En dat is een langverwachte reeks over De Bende van Nijvel. Dat is wellicht de meest spectaculaire criminele zaak uit de Vlaamse geschiedenis. Ik weet daar maar weinig van, dus ben erg benieuwd. Wat ik zo fijn vind aan De Volksjury is dat er ook veel Vlaamse en Nederlandse zaken besproken worden. En niet alleen maar zaken die je in veel Amerikaanse podcasts ook al hoort. De dames doen altijd flink research. Maar zijn er ook niet vies van om een beetje in het wilde weg te speculeren. En, ook fijn, ze hebben een nodige dosis humor. Zo heeft de podcast af en toe even een luchtig momentje. Ook moet ik altijd erg lachen om hun fascinatie met onze eigen Peter R. de Vries (die vaak ter sprake komt wanneer ze een Nederlandse zaak behandelen). Nog een pluspunt: het zijn meestal lekker lange afleveringen van vaak rond de 1,5 uur. Perfect voor een lekkere wandeling.
Je vindt de Volksjury op Apple Podcasts en in alle andere populaire podcastapps. Of je kunt hieronder direct via Spotify naar de meest recente aflevering van De Volksjury luisteren.

Generation Why
Deze Amerikaanse podcast luister ik al een hele tijd. De vrienden Aaron en Justin bespreken iedere week een zaak. Ze presenteren de feite en bespreken alle mogelijke scenario’s. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze podcast vaak ’s avonds voor het slapen gaan luister. En dat ik regelmatig de ontknoping mis, omdat ik in slaap ben gevallen. Haha. Ik weet niet of dat perse een aanbeveling is. Deze podcast is ook wat meer serieus van aard en draait vooral om feiten en wat minder om meningen. Je hoort hier ook regelmatig over zaken die ook in andere podcasts aan bod komen.
Je vindt Generation Why op Apple Podcasts, Spotify en alle andere populaire podcast apps.

Moordzaken de podcast
Een nog relatief nieuwe Nederlandse podcast. Hierin bespreken Carrie & Eddie spraakmakende Nederlandse moordzaken. Beiden doen hun research en bespreken vervolgens de feiten en speculeren met elkaar over hoe zij denken dat het gegaan is (voor zover daar onduidelijkheid over is). Sowieso altijd interessante zaken, van minder bekend tot heel bekend. Als Leidenaar heb ik natuurlijk met extra veel plezier geluisterd naar de aflevering over de Balpenmoord. Op een of andere manier heb ik die destijds toch niet zo erg meegekregen. De afleveringen zijn meestal rond de 45 minuten. Dus perfect voor een rondje wandelen in de buurt.
Je vindt Moordzaken de podcast op Apple Podcasts en in alle populaire podcast apps. Of je kunt hieronder direct via Spotify naar de meest recente aflevering van Moordzaken de podcast luisteren

De Kasteelmoord
Wanneer de 34-jarige Stijn Sealens, kasteelheer uit een rijke zakenfamilie, verdwijnt maakt dat de tongen los in het West-Vlaamse dorpje waar dit gebeurt. Al snel komt zijn schoonvader, dokter Gyselbrecht, in het vizier als verdachte. In vier afleveringen onderzoekt Gabriella Adèr deze fascinerende zaak. Als je De brand in het landhuis hebt geluisterd is de Kasteelmoord ook zeker een aanrader. En anders is de Brand in het landhuis een bonustip. Deze podcast is al een tijdje uit, dus je kunt fijn alle afleveringen achter elkaar bingen.
Je vindt de Kasteelmoord op Apple Podcasts en in alle andere populaire podcastapps. Ook kun je De Kasteelmoord luisteren via NPO Radio 1. Of je kunt hieronder direct via Spotify naar de teaser van De Kasteelmoord luisteren.

Moms and Murder
Mandy en Melissa zijn twee jonge moeders die iedere week een zaak bespreken. Een combinatie van bekende en minder bekende (vooral Amerikaanse) zaken. Het leuke van Moms and Murder vind ik dat de dames zichzelf niet al te serieus nemen. Ze claimen nooit dat ze precies weten hoe het zit of dat ze overal verstand van hebben. Maar ze zijn gewoon, net als de luisteraar, gefascineerd door deze zaken. Aan het eind hebben ze ook altijd nog een kort segment ‘Last thing before we go’, waarin ze vaak een vraag van een luisteraar beantwoorden. Vind ik zelf niet zo boeiend, maar gelukkig is dat altijd pas nadat ze gehele zaak hebben afgerond, dus dat kun je makkelijk skippen.
Je vindt Moms and Murder op Apple Podcasts en in alle andere populaire podcastapps. Of je kunt hieronder direct via Spotify naar de meest recente aflevering van Moms and Murder luisteren.

Dateline
Dit is eigenlijk niet echt een podcast. Want het zijn afleveringen van het Amerikaanse tv-programma Dateline, maar dan met alleen audio. Daardoor mis je soms wat details (want dan wordt er bijvoorbeeld gezegd, je ziet de verdachte hier links op de camerabeelden). Maar dat hindert niet echt. De meeste informatie wordt ook verteld, zowel door een voice-over als door betrokkenen. Het is wel een beetje cheesy soms. De presentatoren zijn zo super Amerikaans en gelikt. Een van hen heeft een hele diepe stem, zoals je je voorstelt bij zo’n Amerikaanse crime-programma. En de zaken hebben vaak een beetje dezelfde opbouw. Waarbij eerst iedereen geïntroduceerd wordt, je even op het verkeerde been wordt gezet qua verdachte en dan uiteindelijk de aap uit de mouw komt. Iedere paar afleveringen is wel een twist in de trant van (en verbeeld je even dat dit op een langzaam tempo gezegd wordt door een diepe mannenstem) ‘They looked like a very happy family… Or were they?’ Gevolgd door een veelbelovende stilte. Toch vind ik deze lekker om te luisteren, misschien omdat ‘ie in zekere zin wat voorspelbaar is. Ik luister deze podcast bijvoorbeeld graag tijdens het borduren of puzzelen. Bijna een beetje als achtergrondmuziek.
Je vindt Dateline podcast op Apple Podcasts, Spotify en alle andere populaire podcast apps.

Kwaad Bloed
Helaas is deze podcast gestopt, maar de gemaakte afleveringen zijn nog wel het luisteren waard. In Kwaad bloed van de VPRO worden vijf moordzaken besproken die plaatsvonden op het platteland. Dat zijn vaak minder bekende zaken. Mooi dus dat deze ook eens in een podcast aan bod komen. Bij vier van de besproken zaken is bovendien een radiodrama gemaakt. Schrijvers hebben zich daarbij laten inspireren door de feiten van de zaak. Heel origineel.
Je vindt Kwaad bloed op Apple Podcasts, Spotify en alle andere populaire podcast apps. Ook kun je de afleveringen van Kwaad Bloed luisteren op de site van de VPRO.

A Very Fatal Murder
Op een gegeven moment was er een ware overload aan true crime podcasts met steeds hetzelfde recept. Een (bij voorkeur) mooie jonge vrouw raakt vermist in een klein stadje ergens in Amerika. Zij was eigenlijk geliefd bij iedereen. Maar was er wellicht toch een donkere kant? De lokale politie maakt een potje van het onderzoek. En iedereen is verdacht. Helemaal niets mis mee, maar het werd een beetje afgezaagd. Een parodie kon dan ook niet uitblijven. Dus kwam The Onion met A Very Fatal Murder. Hij is al van een tijdje geleden, maar nog steeds heel geestig.
Je vindt A Very Fatal Murder op Apple Podcasts en in alle andere populaire podcastapps. Of je kunt hieronder direct via Spotify naar de eerste aflevering van A Very Fatal Murder luisteren.
Heb jij nog goede true crime podcast tips?
Laat ze vooral hieronder in de comments achter
Op zoek naar meer podcasttips?
Volg MirandaWandelt op Instagram. Ik deel daar in mijn stories regelmatig podcasttips. Ook vind je daar een highlight (die bolletjes onderaan mijn profiel) met alle Podcasttips. En natuurlijk sowieso leuk als je me volgt op Instagram.
0 comments on “Podcasttips: True Crime”