Wandelen

Wandeling met natuurgids in de Amsterdamse Waterleidingduinen

MirandaWandelt - Amsterdamse Waterleidingduinen

Zo kom je ineens vijf keer binnen vier weken in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Helemaal niet erg. Na de bezoekjes in februari zag ik op de site van de AWD dat ze weer wat activiteiten organiseren, zoals wandelingen met natuurgidsen. Dat leek me altijd al leuk, maar door alle coronamaatregelen was het een tijd niet mogelijk. Daarom schreef ik mezelf, mijn ouders en mijn broertje direct in voor een wandeling met natuurgids.

Op zondag verzamelden we om 13.00 bij bezoekerscentrum de Oranjekom. Daar werden we welkom geheten en kregen we kort wat uitleg over de functies van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Natuurlijk recreatie, maar in eerste instantie is het een waterwinning- en waterzuiveringsgebied. Na de introductie gingen we verder in kleine groepjes, met elk ongeveer 8 mensen, op pad.

Op pad met de natuurgids

Iedere gids heeft zijn of haar eigen interessegebied. Zo ging er met het andere groepje iemand mee die veel wist over de geschiedenis van het gebied. Onze gids kon vooral veel vertellen over de natuur. Zo zijn we van alles te weten gekomen over de verschillende soorten bomen, herten, vogels, insecten en zelfs mossen. Erg leerzaam. En als je, zoals wij, regelmatig in de Amsterdamse Waterleidingduinen komt is het echt heel erg leuk om wat meer te leren over wat je allemaal ziet. Het gaat toch wat meer leven op die manier. Ik zou bijvoorbeeld uit mezelf nooit uitgebreid met een loepje naar mos op een boom zijn gaan kijken. Maar dat was dus echt prachtig. Om met een bekende filosoof te spreken:

Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Johan Cruijff

Zeker een aanrader dus om een keer mee te gaan met een wandeling met natuurgids in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Praktische informatie over de wandeling met natuurgids

Wanneer?

Iedere eerste en derde zondag van de maand (van 13.00 tot 15.30). Iedere tweede zondag van de maand is er een wandeling voor vroege vogels (van 07.00 tot 09.30)

Locatie

Dit verschilt. Onze wandeling vertrok bij het Bezoekerscentrum. Maar er worden vanaf verschillende ingangen wandelingen georganiseerd. Let daar dus even op bij aanmelding.

Kosten

0 euro. Deelname is gratis, je moet je alleen vooraf aanmelden.

Voor wie?

De wandelingen zijn bedoeld voor volwassenen. Ben je met een grote groep (meer dan 8 personen) dan kun je een aparte afspraak maken.

Zwaarte

Valt erg mee. Het tempo ligt niet heel hoog (al is dat natuurlijk relatief). De gids staat regelmatig stil om wat te vertellen, je bent dus niet 2,5 uur lang alleen maar aan het wandelen. In de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je van de paden af, dat gebeurde tijdens de excursie ook. Je loopt dus voornamelijk over onverharde en soms smalle, rommelige paden. En we hadden een paar klimmetjes. Daarom is de wandeling niet echt geschikt als je slecht ter been bent.

Aanmelden

Is verplicht en kan via de site van de Amsterdamse Waterleidingduinen. De wandeling zijn populair. Ik had de data gezien, wilde ze een dag later nog eens checken en toen waren alle wandelingen voor maart al volgeboekt. Ik besloot af en toe even op de pagina te kijken of er al nieuwe data zouden staan, en zag toen plots dat er plekken waren vrijgekomen (of bijgekomen) bij een eerder volgeboekte datum. Dus het loont om de pagina in de gaten te blijven houden.

Meer lezen over de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Hier vind je alle Amsterdamse Waterleidingduinen blogs van MirandaWandelt

0 comments on “Wandeling met natuurgids in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *