Podcasts

Podcast: De laatste dagen van John Lennon

Zelf ben ik van 1977. Dus toen John Lennon op 8 december 1980 in New York vlak voor zijn huis werd doodgeschoten is dat compleet langs mij heengegaan. Toen ik eenmaal de muziek van de Beatles ontdekte was het gewoon een voldongen feit dat Lennon overleden was. En vond ik het, net als iedereen, vreselijk. Het verhaal over de dood van Lennon wist ik natuurlijk wel, maar ik had me er nog nooit heel erg in verdiept. De podcast De laatste dagen van John Lennon vertelt over de periode vlak voor zijn dood.

Podcast: De laatste dagen van John Lennon

Over De laatste dagen van John Lennon

Op 8 december 1980 wordt de ex-Beatle doodgeschoten voor zijn huis in New York. Hij is vlak daarvoor 40 jaar geworden en bezig aan een indrukwekkende comeback. Het verlies van John Lennon is tot op de dag van vandaag voelbaar. Wie was hij? Welke mensen speelden een belangrijke rol in zijn turbulente leven? En wat gebeurde er allemaal in de periode vlak voor zijn tragische dood? De Laatste Dagen Van… is een podcastserie van NPO Radio 5 en AVROTROS. De zes afleveringen van dit eerste seizoen zijn gemaakt door Jan-Cees ter Brugge, Wibo Dijksma en Michiel Tjepkema, in samenwerking met Anne Hurenkamp.

Globaal thema per aflevering

De podcast bestaat uit zes afleveringen van ongeveer 40 á 45 minuten. Elke aflevering heeft een globaal thema, zoals de relatie met Yoko, zijn vriendschap met Paul McCartney en natuurlijk de muziek van John Lennon. De afleveringen bestaan uit verhalen, verteld door de presentatoren, afgewisseld met voice-overs, diverse interviewfragmenten en de nodige muziekfragmenten. Een mooi geheel. En bijzonder om de ervaringen te horen van mensen die close waren met Lennon, zoals Yoko Ono, de andere Beatles en andere vrienden en collega’s.

Slotaflevering vol kippenvel

De afsluitende aflevering, over de allerlaatste dag uit John’s leven, hakt er wel in. Ook al is het absoluut geen verrassing wat daarin gebeurt. We horen hoe een doodgewone dag uit het leven van een muzikant (op de foto, geïnterviewd worden, naar de studio) ineens een historische dag wordt. Fragmenten waarin Yoko Ono vertelt hoe ze Sean, haar destijds 5-jarige zoon met John Lennon, moet vertellen dat zijn vader dood is… Fragmenten waarin de overgebleven Beatles vertellen hoe ze hoorden van de moord op John. … Laten we zeggen dat ik blij was dat het een koude, winderige wandeling was toen ik deze aflevering luisterde. Want die betraande ogen tijdens mijn rondje Singelpark waren uiteraard het gevolg van die koude wind.

Echt een mooie podcast die je als muziekliefhebber eigenlijk niet over mag slaan. En goed nieuws, want ik zie op de site van NPO Radio 5 staan dat dit het eerste seizoen was van De laatste dagen van…. Ben erg benieuwd naar een volgend seizoen en wie dan besproken zal worden.

0 comments on “Podcast: De laatste dagen van John Lennon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *