Leiden Wandelen

Singelpark Leiden

Leiden - Galgewater

Al jaren loop ik minstens eens per week een rondje aan de buitenkant van de Leidse singels. Dit is echt mijn standaardwandeling. Maar sinds in 2020 de wandelroute van het Singelpark is geïntroduceerd loop ik deze minstens net zo vaak. Vrijwel hetzelfde rondje, maar dan net aan de binnenkant van de singels. En dat maakt het compleet anders.

Het Singelpark omringt het historische centrum van Leiden met groen. Een kilometerslang stadspark met het water van de singels als een blauwe ader door het park.

Singelpark

Singelpark: zes kilometer park

Eigenlijk is het Singelpark niet één groot park, maar een verzameling parken. Vaak met elkaar verbonden door bruggen. De parken zijn heel divers. Van groen en monumentaal zoals het Plantsoen, tot rauw en industrieel op het Energiepark (al is het woord park daar misschien een beetje veel van het goede). De namen van de parken vertellen je vaak ook gelijk wat er vroeger te vinden was. In het Katoenpark stond een textielfabriek, in het Sterrenpark vind je de Sterrewacht en het Rembrandtpark is de plek waar Rembrandt werd geboren en opgroeide. Op de Singelpark wandeling van ruim zes kilometer kom je sowieso langs een heleboel Leidse bezienswaardigheden. Onder ander het Museum voor Volkenkunde, de Hortus Botanicus en Molen de Valk.

Natuur of cultuur?

De wandelroute van het Singelpark is te volgen aan de hand van de metalen dierenbordjes die je overal op de route vindt. Ze zijn wel wat makkelijk over het hoofd te zien vind ik zelf, maar als je aan de binnenkant van de singels blijft lopen wijst de route zich eigenlijk vanzelf. Als je het fijn vind kun je ook gebruikmaken van de uitgebreide routebeschrijvingen op de site van het Singelpark. Het leuke is dat je kunt kiezen uit twee routebeschrijvingen. Beiden dezelfde wandeling, maar met een andere focus. Zo kun je gaan voor de beschrijving over de cultuur en geschiedenis van Leiden. Of juist voor de beschrijving met uitleg over al het groen dat je onderweg tegenkomt. Op de route zelf staan trouwens ook bordjes met informatie over het groen. Erg interessant en zo leer je nog eens wat. Van beide routes is ook een audiotour die je kunt luisteren op je telefoon via de izi.TRAVEL app.

Leuke manier om Leiden te ontdekken

Deze wandeling is een perfecte manier om de stad te ontdekken. Je kunt er ook makkelijk een heel dagje Leiden van maken. Combineer het bijvoorbeeld met een bezoekje aan het Museum voor Volkenkunde* of de Hortus Botanicus*. Begin of eindig je wandeling in het centrum. Daar vind je bijvoorbeeld ook nog Museum de Lakenhal* en Museum Boerhaave*. En natuurlijk een hoop leuke restaurants waar je kunt genieten van een hapje of een drankje*. Maar ook de Singelpark wandeling op zichzelf is al reden genoeg voor een bezoekje aan Leiden.

Route Singelpark blijft verrassen

Hoewel ik deze route dus regelmatig loop, blijft deze steeds verrassen. Sowieso is het mooi om de parken in alle verschillende seizoenen te zien. Van kaal en druilerig, zoals nu, tot alles vol in bloem in het voorjaar. De prachtige tinten van de herfst en de drukte in de zomer, wanneer half Leiden daar lekker in het zonnetje zit. Het heeft allemaal z’n charmes.

Bovendien komt de route langs een aantal van mijn favoriete plekken in Leiden, zoals het Galgewater en het Plantsoen. Op beiden zal ik later in een apart blog nog eens terugkomen. En ook als je, zoals ik, geboren en getogen bent in Leiden is er nog genoeg nieuws te ontdekken via het Singelpark. Zo was ik nog nooit op Begraafplaats Groenesteeg geweest. Niet een plek waar ik zelf snel was gaan wandelen. Maar het is een prachtige, stille oase aan de rand van de stad. Zeker de moeite van een bezoekje waard.

Mooie aanwinst voor Leiden

Kortom, het Singelpark is echt een hele mooie aanwinst voor de stad. En een dikke aanrader als je een keer in Leiden bent. Maar zeker ook als je al bekend bent in Leiden.

* Op het moment van schrijven gelden er nog maatregelen ivm corona. Controleer dus voor je op pad gaat wat er op dat moment geopend is.

3 comments on “Singelpark Leiden

  1. Laatst toevallig geweest, leuk park!

  2. Vandaag gelopen. Mooie route

  3. Ik heb de route vandaag gelopen. Vond een groot deel erg mooi, maar ook een wat saaier stuk langs de Nuon toren. Het is echt een leuk ommetje voor tussendoor. Genoeg Horeca onderweg ook.
    groetjes Ghita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *