Wandelen

Vogels kijken in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

April is een beetje een slome wandelmaand tot nu. Maar na Pasen had ik een lekker lang weekend. Uitstekend moment om weer eens naar de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan voor een wandeling. Ik wilde starten bij ingang De Zilk, dus nam de trein naar station Hillegom. Mijn plan was om een ov-fiets te pakken. In eerste instantie had ik geluk, want er stond nog net een ov-fiets. Maar toen ik deze uit de stalling haalde bleek er geen sleutel in te zitten. Lekker handig. Dan dus maar een extra wandeling (van 30 minuten) van het station naar ingang De Zilk. Gelukkig was het lekker weer en stonden de bollenvelden prachtig in bloei, dus zeker geen straf zo’n extra wandeling.

Natuurlijk spotte ik ook wel weer de nodige hertjes. Maar deze keer had ik vooral erg veel geluk met vogels (voor mijn doen in elk geval). Meestal hoor ze wel, maar zie ik ze niet. Of zie ik ze wel, maar lukt het niet om ze te fotograferen. Nu heb ik er echt veel gezien, en ook behoorlijk wat op de foto kunnen zetten. Niet perse altijd geweldige foto’s, maar in ieder geval genoeg om even op mijn gemak te kijken welk vogeltje er zat.

Vooral op het eerste stukje van de zwarte route spotte ik heel veel boompiepers in en tussen de takken. Ze vlogen rond, achter elkaar aan en bleven af en toe zelfs even zitten zodat ik er een foto van kon make. Zulke mooie vogeltjes. Ik wandelde verder langs het zweefvliegveld en verliet daarna de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Langevelderslag en verrassing in de duinen

Omdat op dinsdag boshut Panneland gesloten is, moest ik op zoek naar een andere plek voor een koffiepauze. Ik zag dat de strandtent Nederzandt, bij de Langevelderslag, ook best goed bereikbaar was vanuit de Amsterdamse Waterleidingduinen, dus besloot dan maar die kant op te gaan voor een koffiepauze. In de duinen bij de Langevelderslag zat een hertje mooi verscholen tussen de takken.

Na een kopje koffie wandelde ik via de duinen weer terug richting Amsterdamse Waterleidingduinen. Terwijl ik met mijn fototoestel inzoomde op het duingebied zag ik ineens iets groots en roze in beeld, ik zoomde dus nog even verder in en drukte automatisch af. Pas daarna zag ik dat blijkbaar een stelletje had gespot dat zich in de duinen had verscholen (maar niet goed genoeg). Wat ze daar aan het doen waren mag je zelf verzinnen, haha. Snel verder en mijn camera maar weer gericht op de andere kant, daar spotte ik onder andere een kneu met z’n mooie rode knalkleuren en zag ik twee haasjes tussen de takken rondhupsen.

Lunchpauze met grote bonte specht

Vanuit de duinen loop je vanzelf weer terug richting Amsterdamse Waterleidingduinen. Waar ik ook weer allerlei vogels spotte, zoals meerdere roodborsttapuiten en een aantal vinkjes. Na nog een uurtje te hebben gewandeld besloot ik ergens langs het water van het Oosterkanaal een plekje te zoeken om even te lunchen. Terwijl ik daar mijn boterhammen zat te eten hoorde ik ineens een driftig getik vlakbij. Er bleek een grote bonte specht druk bezig in de boom even verderop. Ik vermaakte me dus uitstekend met daar even naar kijken. Nadat de specht zich na een tijde bovenin de boom had verschanst wandelde ik weer verder. En bleek er precies aan de andere kant onder een boom een hert te zitten. Blijft toch altijd prachtig die Amsterdamse Waterleidingduinen.

Het zijn de details

Toen ik langs een boom met mooie bloesem kwam wilde ik die bloesem even fotograferen. Toen ik bezig was merkte ik pas dat er een vlinder bovenop zat. Een mazzeltje dus. Na een paar minuutjes vloog die vlinder weg. En toen zag ik pas dat er een tak verderop een dikke hommel op de bloesem zat. Ook weer een erg mooi plaatje. Je moet dus altijd op de details blijven letten. Omdat ik er inmiddels al bijna 30.000 stappen op had zitten vond ik het wel welletjes. Ik ging dus weer richting uitgang en zag daar wederom iets opvallends. Vanuit mijn ooghoek zag ik een meneer rennen, die leek van die huidkleurige kleding aan te hebben waardoor het lijkt alsof je geen kleding aan hebt. Toen ik met mijn camera inzoomde (want ik was ook nog wat foto’s aan het maken) zag ik echter dat het niet leek of hij geen kleding aanhad, hij had echt geen kleding aan. Althans, wel schoenen en sokken, maar verder niets. Apart… zeker zo vlakbij de ingang. Dan wil je gewoon gezien worden. Nou ja, zo zie je maar, je ziet iedere keer wat nieuws in de Amsterdamse Waterleidingduinen, haha.

0 comments on “Vogels kijken in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *