Wandelen

Rondwandeling door Historisch Warmond

Van de winterwandelingen gaan we zo door naar de lentewandelingen. Want wat was het ineens zalig weer. Afgelopen woensdag besloot ik de rondwandeling door historisch Warmond te lopen. Ik ging lekker vroeg op pad. Want met voorjaarsvakantie in onze regio en goede weersvoorspellingen wilde ik de drukte voor zijn.

Zuid-Hollands Landschap

Deze route is van het Zuid-Hollands landschap. Ik had de route een tijdje geleden al eens opgeslagen, maar het was er nog niet van gekomen. De route, van 8,5 kilometer, start bij Huys te Warmont. Daar kun je ook parkeren of je kunt vanuit Leiden bus 50 nemen, die stopt vlakbij. Zelf wandelde ik vanaf station Sassenheim naar het startpunt. Vroeger, toen mensen nog gewoon naar kantoor gingen (en ik ook), stapte ik in het voorjaar regelmatig uit bij station Sassenheim, in plaats van in Leiden. Om dan nog even lekker een uurtje te wandelen na mijn werkdag. Daarbij passeerde ik Huys te Warmont altijd wel, maar ik was er nog nooit geweest. En dat er nog een heel eiland vlakbij het centrum ligt was me ook nog nooit opgevallen. Hoog tijd dus om dat een keer te gaan ontdekken.

Sassenheim

Vanaf station Sassenheim wandel je in ongeveer twintig minuten naar het startpunt. De bollenvelden vlak naast het station zien er nog een beetje leeg uit. In het voorjaar staan deze altijd vol tulpen, narcissen en andere bloemen. Een mooi gezicht altijd. Daarnaast vind je ook regelmatig kleine bloemenstalletjes langs de kant van de weg. Hier kun je voor een paar euro een mooi, vers boeketje bloemen scoren. Dat gaat op basis van vertrouwen, want de stalletjes zijn onbemand, meestal kun je het geld in een kistje of iets dergelijks achterlaten. Maar het was nu nog net iets te vroeg, want op deze ene bak tulpen na waren de stalletjes leeg.

Nesten vol reigers

De route start dus bij Huys te Warmont. Daar is een mooi bos omheen waar je vrij op de paden kunt wandelen. De lente was daar ook al aardig losgebarsten. Volop vogels, ik hoorde flink wat spechten, maar zag ze helaas niet. Wat ik wel zag waren veel reigersnesten. Meerdere bomen helemaal vol en alle nesten werden goed bezet. De reigers vlogen af en aan.

Rode paaltjes

De route van het Zuid-Hollands Landschap kronkelt door het bos van Huys te Warmont. Je vindt daar ook rode routepaaltjes van het Zuid-Hollands Landschap die je kunt volgen. Je wandelt dan vanzelf door het hele gebied.

Huys te Warmont

De route loopt eerst een stuk door het bos, na een paar bochten komt het landgoed zelf in beeld. Het landgoed Huys te Warmont stamt uit de 14e eeuw, of misschien al eerder. In 1573 werd het verwoest door de Spanjaarden en rond 1600 werd het weer opgebouwd. In de loop der jaren werden er grachtjes aangelegd en werden boomgaarden, weilanden en moestuinen vervangen door het huidige bos. Het huis wordt particulier bewoond en is niet toegankelijk voor publiek. Gelukkig is het mooie bos eromheen wel opengesteld. Want wat een pareltje. Dan te bedenken dat ik hier al tig keren langsgelopen was, maar nog nooit een kijkje had genomen.

Volop Vogelgeluiden

Na het landgoed gaat de route weer verder door het bos. Ook hier weer volop vogelgeluiden. Die spechten lieten zich nog steeds niet zien (maar wel horen). Gelukkig zaten er een aantal kauwen ook heel leuk fotogeniek te zijn op een boomstam. Dan daar maar een paar plaatjes van schieten.

Via de buitenrand van het bos loop je terug naar de ingang. En op de minst pittoreske plek, de parkeerplaats, spotte ik nog een schattig roodborstje.

Warmond

Het volgende stuk van de route gaat door het centrum van Warmond. Bij het veld met het ooievaarsnest ga je rechtsaf. Het ooievaarsnest was drukbezet. Dat wordt binnenkort op kraamvisite. Vervolgens kom je langs de oude Toren met daarbij de ruïne van de oude Matthiaskerk, en ga je weer linksaf om weer uit te komen op de Herenweg. Vanaf daar is het nog maar een paar meter tot aan de brug die je naar het eiland Koudenhoorn brengt.

Over Koudenhoorn

Koudenhoorn is een recreatie-eiland, waar ook volkstuintjes op te vinden zijn en een stiltegebied. Het wordt omringd door de Kagerplassen (zoals het Joppe) en is in de jaren tachtig door mensen aangelegd. Je kunt er heerlijk wandelen, hardlopen en fietsen. En je kunt er ook met de boot aanleggen. Aan de kant van het Joppe vind je ook een brasserie en een grote speelplaats voor kinderen. Na het bruggetje te zijn overgestoken volg ik de route rechtsaf het eiland op en volg het pad tot aan het stiltegebied.

Stiltegebied Koudenhoorn

Hier mag je heel veel niet, getuige alle borden. Wandelen mag gelukkig wel. In het stiltegebied houdt het verharde pad wel op. En het was behoorlijk drassig. Daar had ik even geen rekening mee gehouden qua schoeisel. Dus ik had lekker modderige schoenen. Nou ja, thuis even schoonmaken maar dan. Het stiltegebied is (net als het hele eiland) niet heel groot. Je bent er dus zo weer doorheen. Eerlijk gezegd was het nu een beetje een dorre en modderige boel.

Sittin’ on the dock of the bay

Na het stiltegebied kom je vanzelf uit aan de andere kant van het eiland. Vanaf een klein steigertje heb je al mooi uitzicht op het Joppe. Op een rijtje palen in het water zat een groepje aalscholvers te genieten van de zon. Op de achtergrond in de verte dreef een vissersbootje. Ik kreeg er helemaal een zomergevoel van.

Het pad vervolgend kom je bij een grote aanlegsteiger uit. Deze was nu, op een paar eenden na, verlaten. Maar je kunt hier dus ook met je bootje aanleggen. Je kunt dan gelijk door naar Brasserie Coazy. De brasserie was nu gesloten, maar had aan de zijkant wel een loket waar je iets te eten en drinken kon halen. Ik bestelde een kop koffie en dronk die even op in het zonnetje. Vlakbij de brasserie is ook een speelplek. Het was goed te merken dat het schoolvakantie (en lekker weer) was, want het was daar behoorlijk druk. Voor mij dus een prima moment om er weer vandoor te gaan.

Terug via Polders Poelgeest

Na het eiland Koudenhoorn gaat de officiele route terug naar Huys te Warmont via het centrum van Warmond. Voor mij echter niet zo handig, dus ik liet vanaf hier de route voor wat ‘ie was en ging via Polders Poelgeest terug naar Leiden. Het gebied zat weer boordevol ganzen. Die hadden ook duidelijk de lente in hun bol, want ze spetterden, bliezen en gakten er lekker op los. Ik gok op weer veel ganzenkuikens binnenkort. Bij het boerderijtje op het terrein lag een schaap heerlijk te genieten in het zonnetje. Het was inmiddels ook tegen de 15 graden, dus ik begreep het helemaal.

Voor herhaling vatbaar

Ik vond deze historische wandeling door Warmond echt een aanrader. Ik weet zeker dat ik zowel op Koudenhoorn als bij Huys te Warmont nog regelmatig terug zal komen.

0 comments on “Rondwandeling door Historisch Warmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *