Leiden Wandelen

Recreatiegebied Vlietland

Na een kleine wandeldip besloot ik onlangs weer een keer op pad te gaan voor een wat langere wandeling. Deze keer ging ik naar recreatiegebeid Vlietland bij Voorschoten.

Over Recreatiegebied Vlietland

Recreatiegebied Vlietland is een gebied van zo’n 300 hectare in Leidschendam-Voorburg (al zou ik zelf zeggen Voorschoten). Er is een grote recreatieplas en daarnaast vind je ook nog de vogelplas Starrevaart. Als je van watersport houdt zit je hier goed. Want je kunt er onder andere zwemmen, surfen, zeilen en varen. Daarnaast is er ook een klimbos en een aquapretpark. En natuurlijk kun je er heerlijk wandelen of fietsen. Genoeg vermaak dus. Je kunt er zelfs overnachten op de camping. En bij restaurant Waterfront kun je genieten van een hapje of een drankje. Er is daar ook een groot terras met mooi uitzicht over de plas.

Wandelen bij Recreatiegebied Vlietland

Bij dit bezoek wandelde ik maar door een deel van het gebied. Ik pakte namelijk de trein naar station Voorschoten. Vanaf daar liep ik in ongeveer 30 minuten naar de Kniplaan. Je komt dan uit bij het pad tussen de twee plassen in. Dat pad volgde ik om vervolgens een half rondje om de recreatieplas te lopen, daarna liep ik via de Vlietweg weer terug naar Leiden. Een wandeling van ruim 17,5 kilometer.

Vorig jaar bezocht ik dit gebied ook. Toen fietste ik er heen en liep een compleet rondje om beide plassen. Volgens de website een rondje van 8 kilometer, op een of andere manier haalde ik er vorig jaar 12, dus kijk zelf maar even, haha. Het stuk rond de vogelplas gaat trouwens voornamelijk door het gras. Je kunt daar ook nog een kudde schapen tegenkomen, ik moest me vorig jaar erlangs wurmen. Maar op dit stuk is het dus wel handig om, zeker als het geregend heeft, stevige en waterdichte schoenen te dragen. In de rest van het gebied wandel je over zandpaden, schelpenpaden of verharde paden.

Bloemetjes en de bijtjes

Toen ik deze wandeling maakte was ik bezig met the Flower Route, een virtuele route. Ik zal hier later nog eens over bloggen. Maar die virtuele route kwam ook langs Vlietland, dus een mooie aanleiding om hier weer eens heen te gaan. Heel veel bloemen waren er niet te zien. Maar des te meer insecten. Veel vlinders, zoals hierboven die prachtige dagpauwoog. Maar ook veel bijen en hommels. Ik dacht dat het zo slecht ging met die beesten. Maar daar merkte je hier niets van. Ze deden zich tegoed aan alle distels langs het water. Een fascinerend gezicht.

Langs het water

Vlietland is dus echt een gebied dat helemaal ingesteld is op watersport. Dus ook niet gek dat je hier heerlijk langs het water kan wandelen. Soms wordt het zicht even verborgen door struiken en bomen, maar er zijn veel mooie doorkijkjes die zicht bieden op de plas. Een heerlijk Nederlands plaatje ook zo met die wolkjes in de blauwe lucht.

Vlietland of Vlietlanden?

Tijdens het schrijven van dit blog moet ik trouwens iedere keer hard nadenken. Op de site van recreatiegebied Vlietland staat namelijk ‘Vlietland is de enige juiste naam voor het recreatiegebied aan de Vliet tegenover Voorschoten en gelegen tussen Leiden en Leidschendam. Vlietlanden is een natuurgebied bij Vlaardingen dat beheerd wordt door de vereniging Natuurmonumenten’. Ik gok dat er klachten uit Vlaardingen zijn gekomen. Toch noemt volgens mij bijna iedereen dit gebied (bij Voorschoten dus) al jaren Vlietlanden. Maar goed, ik heb mijn best gedaan om het in dit blog bij de officiële benaming te houden. Persoonlijk raak ik bij Vlietland trouwens weer erg in de war met Vlieland 🙂

Tijd voor koffie

Van al dat wandelen krijg je dorst. Dus ik wandelde richting het restaurant. Daarbij kwam ik nog langs het aquapretpark, een soort stormbaan op het water. Ik ben zelf meer van de rustige activiteiten, maar ik kan me voorstellen dat het de afgelopen vakantieperiode een populair tijdverdrijf was. Nu was er nog niet veel te beleven, dat lag vooral aan het vroege tijdstip. Gelukkig is het altijd tijd voor koffie. Dus nam ik nog even plaats op het terras van restaurant Waterfront om van de omgeving te genieten.

Langs de Vliet

Na de koffie wandelde ik verder, langs de Vliet, naar Leiden. Zo’n fijn stuk om te lopen. Ook om te fietsen trouwens (zoals ik vorig jaar deed). Je wandelt of fietst namelijk grotendeels heerlijk langs het water. Zeker als het lekker weer is en er veel bootjes varen geeft dat direct een zomers gevoel. Tot aan park Cronesteyn zijn er alleen fietspaden, geen voetpad, dus het is wel een beetje opletten als je wandelt. Nu was het niet zo’n probleem, want het was nog vroeg en een doordeweekse dag. Maar later op de dag of in het weekend kan het vrij druk zijn met fietsers. Maar fietsen naar Vlietland is dus ook heel goed te doen vanuit Leiden. Vanaf het centrum doe je er ongeveer 25 tot 30 minuten over. En vergeet dan ook vooral niet lekker voluit te zingen als je op de Kanaalweg fietst, daar mag het.

0 comments on “Recreatiegebied Vlietland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *