Leiden Wandelen

Boterhuispolder

Boterhuispolder - ganzen

Afgelopen woensdag wandelde ik (grotendeels) deze wandelroute in de Boterhuispolder in Leiderdorp.

Boterhuispolder in Leiderdorp

Aan de rand van Leiderdorp vind je de Boterhuispolder, een veenweidegebied waar sinds een aantal jaar ook een aantal fiets- en wandelpaden doorheen lopen. Je vindt er een aantal boerderijen, dus weilanden, maar een deel is natuurgebied. Een stuk van de route is in het broedseizoen (van 15 maart t/m 15 juni) afgesloten. Ik was dus nog net op tijd voor een volledig rondje. Tijdens het broedseizoen kun je wel gewoon wandelen op de verharde paden langs de Zijldijk en de Nieuweweg. Je loopt dan meer om het natuurgebied heen, in plaats van erdoorheen. Nog steeds een fijne wandeling.

Mistige ochtend

Op een mistige woensdagochtend begon ik aan de route. Aan het begin van de wandeling week ik iets af van de GroeneHartje route. Ik ging namelijk via de Zijldijk de Boterhuispolder in (het rode stippellijntje op RouteYou). Via een smal modderpaadje wandel je langs het water en langs de rietvelden. Dat het broedseizoen er aan zit te komen was al te merken, er zaten al veel ganzen en eenden in het gebied. Er is maar één pad, dus dat kan niet missen. Het wandelpad volgend kom je vanzelf op de Nieuweweg uit, dat is de verharde weg die het wandelpad kruist (en waar je oversteekt).

Vogels spotten in de Boterhuispolder

Op het eerste stukje van de route hoorde ik ook veel vogeltjes in het riet. Maar ik zag ze niet. Zo gaat het vogelspotten bij mij meestal. Maar na het oversteken van de Nieuweweg spotte ik een roodborstje in het riet. Die bleef gelukkig ook even zitten voor een fotootje. Sympathiek. Op zondag wandelde ik nogmaals een stukje van de route en toen kwam ik verderop in de zelfde bocht een roodborsttapuit tegen. Ook spotte ik nog een graspieper. Vorig jaar in september zag ik in deze buurt ook een witte kwikstaart. Hoewel ik dus zeker geen echte vogelspotter ben, vind ik het toch altijd heel leuk om tijdens mijn wandelingen een beetje rond te kijken of er vogels te zien zijn. In de Boterhuispolder zijn er in ieder geval soorten te vinden.

Koeien en schapen

De weilanden waar je tussendoor loopt waren nu (begin maart) leeg. Of wellicht was het zo mistig dat ik de dieren simpelweg niet zag. Maar in september stonden hier koeien en schapen. Pas tegen het eind van de route zag ik nog wat schaapjes in een weiland staan. Ook staat er op dit stuk een picknicktafel langs het water. Sowieso staan langs deze route best wat bankjes en picknicktafels. Opvallend, want het is niet zo’n enorm groot of drukbezocht gebied. Maar wel leuk om hier (bij iets beter weer) even van een rustmomentje te kunnen genieten.

Door het weiland

Via een oversteekje kwam ik in de weilanden terecht. Ik raak daar altijd een beetje van in de war. Want ben altijd bang dat ik per ongeluk uitkom op privé terrein en wordt weggejaagd door een boze boer. Of in een weiland vol boze koeien blijk uit te komen ofzo. Gelukkig gebeurde dat allemaal niet. Ik spotte alleen wat vogels en eilanden, maar verder was het uitgestorven. En zowaar stond er soms op een hek nog een bordje van de wandelroute. Dus zat ik nog steeds op de juiste route. Of dit deel van de wandelroute tijdens het broedseizoen ook afgesloten is weet ik eigenlijk niet, dat stond er niet specifiek bij.

Overstappen

Je loopt eigenlijk van weiland naar weiland. Een aantal hekken stonden gewoon open. Wel zo makkelijk. Maar hier en daar werd het weer klimmen geblazen. Op zich vind ik die hekken met zo’n overstaphekje (of hoe dat ook precies heet) altijd wel prettig. Hoef je in ieder geval niet al te acrobatische toeren uit te halen om er overheen te klimmen. Bij een van de hekken op deze route hing één scharnier los. Eromheen ging ook niet echt. De klim dus toch maar gewaagd. Ik zag mezelf al, met hek en al, achterover in de modder belanden. Maar het ging gelukkig goed en er was verder niemand in de buurt die mijn geklungel zag. Sowieso kwam ik deze woensdag nauwelijks andere mensen tegen. Nou was het weer er ook niet echt naar. Op zondagochtend was het al ietsje drukker, maar nog steeds lekker rustig. Na nog een laatste klim over een hek kwamen er wat boerderijen in beeld en gaat de route verder over een verhard (fiets)pad.

Boerderij

Ik vervolgende het verharde pad en kwam uiteindelijk uit bij de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder. Daar hebben ze, zoals je al kunt verwachten, Lakenvelder koeien. Die stonden nu nog lekker op stal denk ik. De boerderij heeft ook een winkeltje, waar je vlees en andere dingen kunt kopen. Voor zover ik kan zien is deze alleen op zaterdagmiddag geopend. Dus ik wandelde via de Zijldijk weer terug naar huis. Jammer dat daar niet een mooi wandelpad langs het water loopt. Dat zou bij lekker weer echt heerlijk zijn. Nu moet je langs de kant van de weg lopen. Niet dat het een erg drukke weg is, maar toch. Zou de route nog net even wat completer maken.

Leuke route

Al met al een erg leuke wandeling. Al moet ik wel zeggen dat dat ook wel is omdat het gewoon voor mij lekker dichtbij is. En zo met die mist had toch ook wel wat. Zeker op stukken waar ik een tijdje niemand tegenkwam voelde het alsof ik in een heel mysterieus landschap wandelde. Ik kon namelijk maar een paar meter vooruit zien. Leuk ook om nog net voor het broedseizoen deze route een keer te kunnen wandelen. Ik doe komend voorjaar zeker nog een keer een rondje om de Boterhuispolder heen en na het broedseizoen, met iets beter weer dan hopelijk, nog een keer deze route.

1 comment on “Boterhuispolder

  1. “Route opgeheven tussen knooppunt 23 richting fietspunt 83” en vise versa
    Kees geplaatst op: 11-9-2022 16:14
    Helaas is het geen rondje meer. Wij waren gestart bij het pontje (Zijlboot) knooppunt 23 en deden het rondje rechtsom (met de klok mee). Helaas bij “Boterhuispolderpad, 2362XA, Teylingen, Zuid-Holland, Nederland” bij de hoge witte brug in het fietspad stonden wij ook voor een verboden toegang bordje art 361. “wandelroute opgeheven”. Het blijft op zich een mooie wandeling alleen jammer dat het een ‘heen en weertje’ is geworden. Alternatief is misschien de route te volgen via fietsroutepunt 86 en 84.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *