Boeken

Dwars door België – Arnout Hauben

Eind december keek ik op tv naar de serie Dwars door België. Hierin wandelt de Vlaamse televisiemaker Arnout Hauben de GR129, een lange afstandswandelpad in België. Ik zie dat er ook een boek van verschenen is, dus ik heb in een klap een tv- en een boekentip. Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de tv-serie, maar ik ga er vanuit dat het boek in grote lijnen hetzelfde verhaal vertelt.

Over Dwars door België

De Vlaamse televisiemaker Arnout Hauben wandelde in juni/juli 2020, tijdens de corona-pandemie, met een cameraman en geluidsman de GR129. Ze wandelden van Brugge naar Aarlen en deden onderweg verslag van bijzondere plekken en ontmoetingen. Het boek neemt je, net als de tv-serie, mee op pad. Maar is ook een praktische wandelgids.

Van hilarisch tot ontroerend

Ik vond de serie om meerdere redenen erg leuk. Ten eerste meeleven met zo’n lange afstandswandeling. Arnout, Philippe en Ruben liepen de ruim 500 kilometer van de tocht in 23 dagen. Een hele prestatie. Onderweg krijgen ze te maken met wisselende weersomstandigheden, blaren, gebroken nachten vanwege het overnachten in een tentje. Veel zaken die een wandelaar zal herkennen.

Belgische geschiedenis en natuur

Ten tweede is de serie erg informatief. Ik weet eigenlijk vrij weinig van de Belgische geschiedenis. En Hauben vertelt daar in deze serie veel over. Over de grootste Belgische mijnramp, over verschillen tussen Vlamingen en Walen en over nog veel meer onderwerpen waar ik eigenlijk zo goed als niets van wist. En je krijgt natuurlijk ook een kijkje in de natuur van België. Als ik aan België (of eerlijk gezegd, vooral Vlaanderen) denk dan moet ik altijd als eerste denken aan de Ugly Belgian Houses. Daardoor had ik eigenlijk een beetje over het hoofd gezien hoe prachtig het land ook is. Dat werd dus wel rechtgezet door deze serie. Hopelijk is het over een tijdje weer mogelijk om dat een keer met eigen ogen te gaan zien.

Bijzondere ontmoetingen

Wat echter het meest bij is gebleven van Dwars door België zijn de ontmoetingen die het team onderweg heeft. Hauben weet op een of andere manier hele mooie, grappige of bijzondere verhalen te ontlokken aan de mensen die ze onderweg tegengekomen. Misschien niet helemaal toevallig, want ik las dat Hauben in het verleden ook werkte voor het programma Man bijt hond. Daarin zaten natuurlijk ook altijd bijzondere verhalen. Al zijn de mensen die in Dwars door België aan het woord komen wel iets minder exentriek. Desalniettemin levert het mooie gesprekken op. Zoals met een meneer die vertelt over zijn overleden zoon. Of zuster Marie-Bernard die als heremiet een eenvoudig bestaan leeft in een klein kapelletje. Soms grappig, soms ontroerend, maar altijd boeiend.

Hilariteit en verdriet

Het meest ontroerende verhaal draait echter om de zoektocht naar het dorpje Arbre. Presentator Arnout bracht daar in zijn jeugd een tijdje door bij een gastgezin om de Franse taal te leren. Omdat het dorp op de route van de GR129 ligt besluit hij zijn gastgezin op te zoeken. Het begint vrij hilarisch, want er blijken twee dorpjes met dezelfde naam te zijn, 85 kilometer bij elkaar vandaan. Hilariteit alom dus als blijkt dat hij in eerste instantie precies bij het verkeerde dorp staat. Wanneer hij later alsnog bij het juiste dorp aankomt levert dat juist weer een heel verdrietig verhaal op, wanneer blijkt hoe het zijn gastgezin is vergaan. Erg ontroerend.

Dwars door België terugkijken

Ik heb echt genoten van de afleveringen. Je kunt Dwars door België terugkijken via NPO Start (al zie ik net dat de afleveringen nog maar een paar dagen beschikbaar zijn helaas, ze zijn nog wel via NPO Plus te bekijken). Echt de moeite waard. Op de site van een (de Vlaamse zender) vind je ook een tijdlijn van de tocht en een aantal hoogtepunten uit het programma. En er is dus ook een begeleidend boek. Via onderstaande link kun je deze direct bestellen bij Bol.com (en ontvangt MirandaWandelt een kleine bedrag, dit kost jou niets extra’s).

0 comments on “Dwars door België – Arnout Hauben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *