Leiden Wandelen

Klinkenbergerplas

MirandaWandelt - Klinkenbergerplas

In het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown, wandelde ik vaak een rondje bij de Klinkenbergerplas. Een recreatieplas die ligt tussen gemeente Teylingen en Oegstgeest. Ik ben er inmiddels al een poosje niet meer geweest. Dus deze blog is gelijk een goede reminder voor mezelf om er binnenkort weer eens een rondje te wandelen.

Flinke opknapbeurt

In het voorjaar van 2020 wandelde ik dus regelmatig in dit gebied. Maar ik was er jaren eerder ook sporadisch wel eens geweest. Het viel me dus vorig jaar gelijk op dat de Klinkenbergerplas een flinke opknapbeurt had gekregen. Eerder kon je alleen een rondje om de grotere plas (Grote Klink) wandelen en dat was het wel zo’n beetje. Maar inmiddels kun je ook een rondje om de kleinere plas (Kleine Klink) lopen en zijn de wandelpaden flink onder handen genomen. Het ziet er netjes uit. Naast de verharde paden zijn er ook zogeheten struinpaden. Daarbij loop je op wat smallere zandpaadjes en wat meer door de natuur.

Populair bij wandelaars, hardlopers en honden

Als ik eerlijk ben is de omgeving rond de Klinkenbergerplas wel een beetje troosteloos. Er zijn drukke wegen (de A44 en N444) en aan één kant loopt het spoor. Toch merk je daar niet zo veel meer van als je in het gebied zelf loopt. Het gebied is vooral populair bij wandelaars en hardlopers. Ook is het een goede plek voor een rondje met de hond. Die mogen in een groot deel van het gebied los lopen. In de Klinkenbergerplas kan ook gezwommen worden. Wel is er vaak blauwalg te vinden, dus voor je het water induikt is het handig om even te checken wat op dat moment de status van het zwemwater is. Er is geen horeca aanwezig.

Vogels spotten bij de Klinkenberger plas

Vogels spot je eigenlijk in het hele gebied wel. Maar vooral op de zogeheten struinpaden is het goed vogelspotten. Daar is het net wat rustiger dan op de verharde paden en staan meer bomen en struiken. Vorig jaar spotte ik er flink wat vogels, zoals puttertjes, groenlingen, bosrietzangers en een blauwborstje. Van die laatste wist ik eerlijk gezegd niet eens dat ze bestonden. Ik dacht letterlijk, het is een soort roodborstje, maar dan blauw, zeg maar een blauwborstje. Toen ik het ging opzoeken bleek het beestje ook daadwerkelijk blauwborstje te heten. Grappig.

Minpuntje

Klein minpuntje van de struinpaden vind ik dat juist op deze paden de honden het gehele jaar los mogen lopen. Ik ben zelf niet zo’n held als het om loslopende honden gaat, zeker als het baasje niet direct in de buurt is. Natuurlijk doen die beesten doorgaans niets, maar echt helemaal relaxt vind ik het nooit als ik het idee heb dat er elk moment een loslopende hond kan opduiken. Ik geef Stephen King maar de schuld, heb denk op iets te jonge leeftijd Cujo gelezen.

Bloesem

Vorig voorjaar stond alles mooi in bloei. Met mijn iPhone maakte ik een filmpje van de mooie bloesem. Op een of andere manier had ik per ongeluk het filmpje in slow-motion gefilmd. Maar ik vond het stiekem eigenlijk wel mooi. Dus ik deel dat filmpje graag ook hier nog even een keer. Een dromerig muziekje moet je er zelf maar even bij bedenken. Ik krijg er in ieder geval helemaal voorjaarsvibes van. Grappig genoeg lijkt dit zo een super idyllisch plekje. Met die zon en de bloesem. En dat was het ook wel, behalve dan dat er wel af en toe een trein voorbij dendert op de plek waar je met dit filmpje op uitkijkt. Zo zie je maar dat een mooi plaatje (of filmpje) schieten vaak ook net een kwestie van timing is of net even de juiste hoek kiezen.

Voor een keer een ander rondje in de buurt

De Klinkenbergerplas heeft zeker z’n charmes. Voor vogelliefhebbers is er, vooral in het voorjaar, genoeg te ontdekken. Het is niet perse een gebied waar je speciaal voor naar Oegstgeest afreist. Maar wel een fijne plek (bij mij) in de buurt om af en toe eens een rondje te maken. Ik ga zeker binnenkort weer eens wandelen bij de Klinkenbergplas.

2 comments on “Klinkenbergerplas

  1. Dat lijkt mij een mooie route en niet ver bij mijn woonplaats vandaan
    1 om te gaan onthouden

  2. hans woldendorp

    Ik herken me in de beschrijving van de ervaringen van Miranda. Je kan er heerlijk zwemmen, ik heb vandaag in de lengte de plas overgezwommen, 2 km heen en weer denk ik, er was ook een zwemclub die veel harder zwom en hetzelfde deed. Vorig jaar was er een leuke horecatent aan de noordkant, dit jaar is die er niet. Corona?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *